Gezamenlijke afzet van broedeieren wellicht interessant
Dat vroegen de vermeerderaars zich af op de bijeenkomst in Lent in het discussieuur met de stuurgroep opfok en vermeerdering van LTO/NOP en NVP.
Ziek verdienmodel
De saldos bij de vermeerderaars blijven de afgelopen vier jaar sterk achter vergeleken met die van de vleeskuikenhouders. Vermeerdering is een risicovolle bedrijfstak maar het risico wordt niet betaald. Heeft u ai of salmonella? Dan is de broederij weg, zo staat het in het contract, zei een van de vermeerderaars. Met een investering van ruim 12 euro per kip moet je een technisch uitstekend koppel draaien om wat te kunnen verdienen. Het risico wordt niet betaald.
Het aantal afnemers is beperkt en het aantal aanbieders vele malen groter. Elke vermeerderaar handelt voor zichzelf. Bank- en voeradviseurs zijn getraind om te verkopen, wij als vermeerderaar niet. Moeten we gezamenlijk een commissionair in dienst nemen die de verkoop voor ons regelt en professionaliseren in afzet, was een vraag van een vermeerderaar. Een groot aantal vermeerderaars was het hiermee eens. Produceren onder de kostprijs resulteert in minder innovatie en verkleint de voorsprong die de Nederlandse vermeerderingssector in de wereld heeft.
Prijsnotering
Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP en legpluimveehouder gaf aan dat de eiermarkt een positieve impuls heeft ondervonden van de notering NOP richtprijs 2.0. Wekelijks wordt nu de NOP/NVP notering voor broedeieren gepubliceerd. Die wordt vastgesteld en is nu 17,80 cent per broedei, ver onder de kostprijs. Een werkelijk betaalde broedeiprijs, verzameld bij alle vermeerderaars, zou beter zijn en minder discussie opleveren, was een de opmerkingen uit de zaal.
Vleeskuikenhouders willen een beter kuiken maar daarvoor zal betaald moeten worden. Vermeerderaars zitten te springen om data van uitval eerste week maar ontvangen weinig wat extra investeringen voor kwaliteit niet stimuleert. Laat het doorgeven van data opnemen in het contract met de broedeiafnemer, was een tip van een vermeerderaar.
De stuurgroep opfok en vermeerdering LTO/NOP en NVP gaat deze suggesties verder oppakken en kijken wat de mogelijkheden en wensen zijn.