Novi-Pluim: 'Met nieuwe kokerij vlees beter verwaarden'
De vraag naar gekookte producten groeit maar de capaciteit van de huidige kokerij is beperkt. Sinds enkele weken is de vergunning voor de bouw van de kokerij onherroepelijk en start de bouw. Vleeskuikenouderdierenslachterij Remkes verwacht de kokerij eind 2020 in gebruik te kunnen nemen. Het vlees van ouderdieren is prima geschikt voor de kokerij en sluit aan bij de trend naar gekookte en gebraden gemaksproducten, schrijft Novi-Pluim in haar persbericht.
Remkes start in november 2018 in Barneveld een convenience productiebedrijf voor het kruiden en braden van kippenvlees en kipdelen. Testen moeten uitwijzen of dit proces ook een toegevoegde waarde voor vlees van uitgelegde ouderdieren heeft.
Pluimveeslachterij Remkes beoordeelt de kwaliteit aan de slachthaak en koppelt deze direct terug aan de vermeerderaar. Op basis hiervan wordt individueel de bonus uitgekeerd. Novi-Pluim onderzoekt op welke punten mogelijke verbeteringen vallen te realiseren door samen met experts en vermeerderaars ervaringen te delen.
NoviPlus
Samen met slachterij Remkes is, met inbreng van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en maatschappelijke organisaties als Solidaridad en Natuur en Milieu, het NoviPlus duurzaamheidsprogramma ontwikkeld.
NoviPlus stelt eisen aan het vermeerderingsbedrijf en de slachterij op het gebied van gezondheid voor dieren, gezondheid voor mens (antibiotica) dierenwelzijn en milieu. Alle bedrijven die aan het programma deelnemen worden jaarlijks door een erkende instelling (CBD/Verin) gecontroleerd en gecertificeerd.
Jurj Kuipers, voorzitter Novi-Pluim: De waarde van het NoviPlus concept zit in de breedte: het verhaal achter het vlees, de transparantie en het ketendenken wat start bij de pluimveehouder, spreekt aan. Grote partijen gaan met controles steeds verder de keten in en waarderen NoviPlus. De ngos, waarmee wij regelmatig overleggen, zijn enthousiast. We overleggen met Pluimned en QS over de praktische invulling van de QS eisen binnen de Nederlandse regelgeving.
Twan Engelen herkozen
Vermeerderaar Twan Engelen uit Someren (NB) is vorige week donderdag 27 september in Lent (GD) tijdens de jaarvergadering van Novi-Pluim unaniem herkozen als bestuurslid van Novi-Pluim B.V. voor een bestuursperiode van drie jaar.
Novi-Pluim regelt de afzet van ongeveer 65 procent van het aantal Nederlandse vleeskuikenouderdieren. De aandelen zijn 100 procent eigendom van de Nederlandse vermeerderaars. Het doel is om via product- en marktontwikkeling meer toegevoegde waarde te creen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Novi-Pluim
Beeld: Novi-Pluim