Column: De wondere wereld (der banken)
Hoe kan het dat onze nationale trots als het gaat om kredietverlening in de landbouw de Rabobank niet mee wil in de plannen van Vion. Om de noodlijdende slachterij uit het dal te laten klauteren en het bedrijf weer perspectief te bieden. Bij de Rabobank zat de slachterij zelfs in Bijzonder Beheer en ABN Amro en NIBC gaan wel mee in Vions plannen. Dit is voor een eenvoudig mens niet te begrijpen.
Nu is de handelwijze van Bijzonder Beheer de laatste tijd wel meer bekritiseerd en vonden verschillende politieke partijen dat het tijd werd daar eens wat meer aandacht aan te besteden. Daarom is een paar weken geleden een Ronde tafel gesprek geweest in de Tweede Kamer door leden van de Commissie Financi met vertegenwoordigers uit de financie wereld. Rien Nagel lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank was de enige direct afgevaardigde vanuit de banken.
Geen concrete antwoorden
Daarnaast waren onder meer vertegenwoordigers vanuit het MKB, LTO, Insparco, Follow the Money en een curator aanwezig. Nu heb ik mijn hele leven gestoeid met banken en daarom zal deze wereld mij misschien ook wel zo intrigeren. Maar het is triest om te horen hoe de heer Nagel op indringende vragen en kritiek vanuit de Commissie gewoon geen concreet antwoord kon geven.
Hij kwam onzeker over, soms zelfs stuntelig en gaf regelmatig aan dat banken hun leven toch al wat gebeterd hadden. Nagel probeerde uit te leggen waarom banken eerst aan zichzelf denken en dan aan een ander.
Het was jammer dat met name Nico van Ruiten van LTO Glaskracht, Leendert-Jan Visser van het MKB, Michiel Werkman van Insparco en curator Willem Jan van Andel, niet rechtstreeks met de vertegenwoordigers van de financie wereld in discussie konden. Dan hadden ze hun diep droevige ervaringen kunnen vertellen in plaats van louter antwoord geven op vragen van de Commissie.Een rechtstreekse discussie zou heel verhelderend gewerkt hebben.
Visie op sectoren
Om nog even bij de banken te blijven, met name de Rabobank en ABN Amro brengen regelmatig hun visie uit op een keten of zoals Rabobank het noemt sectorprognoses. Het is heel interessant en voor elke agrarisch ondernemer die verder wil, is het naar mijn mening onontbeerlijk om deze rapporten te lezen en erover na te denken hoe in veel gevallen hun financier in hun sector over de toekomst denkt.
Zeker in deze tijd van grote veranderingen zoals de schaalvergoting, de positieve stemming in de rundveesector en de daarbij komende problemen op de mestmarkt, de schommelende wereldmarkt en noem maar op.
Prognoses slaan snel om
Toch kan in een redelijk korte tijd de prognose voor een sector behoorlijk omslaan. Het is nog niet zo lang gelden dat de Rabobank in haar prognose de legsector haar zegen gaf en de pluimveevleessector moeilijke tijden voorspelde omdat ze volgens haar prognose de slag gemist hadden.
De prognose van ABN Amro is in haar laatste sector visie juist andersom. ABN Amro voorspelt moeilijke tijden voor de legsector vanwege een overspannen markt. De prognose voor de pluimveevleessector is positief omdat deze sector volgens de bank niet stil heeft gezeten en goed heeft ingespeeld op de marktsituatie.