Video: In één bewerking maïskorrels tot CCM malen
Met de bestaande technieken zijn er twee bewerkingen nodig om van droge makorrels CCM te maken; eerst malen, daarna nog mengen met water en bacteri. Loon- en mechanisatiebedrijf Westerveld uit het Achterhoekse Breedenbroek ontwikkelde een maalmachine, die de maiskorrels in n bewerking tot CCM kan malen en het in een sleufsilo of in een placticslurf drukt.
Samen met Westerveld hebben we gekeken hoe we hun maalmolen simpel konden aanpassen zodat we grote hoeveelheden water en wei konden toevoegen; 430 liter per ton makorrels. De aangepaste maalmolen maalt de droge korrels. Met een vijzel wordt het product gemengd met de vloeistof en de bacteri. De vijzel draait het product eruit als een worst CCM, legt Lammers uit.
Positief voor de darmgezondheid
Naast lagere voerkosten vindt Lammers een betere darmgezondheid bij zijn vleesvarkens het grootste voordeel van het voeren van CCM. De vleesvarkenshouder zag het niet zitten om een jaar geen CCM te voeren.
Lammers verwerkte donderdag 18 oktober 140 ton maiskorrels tot 200 ton CCM. Dit proces herhalen we tot het volgende oogstseizoen nog twee keer. Dan hebben we genoeg om onze 4.000 vleesvarkens constant 20 procent CCM bij te voeren.
Kosten
Makorrels in n bewerking tot CCM malen is volgens Lammers interessant voor zowel varkens- als pluimveehouders, die dit jaar ondanks de mislukte korrelmaoogsten toch CCM willen voeren aan hun dieren. Misschien blijft het in de toekomst ook interessant. Makorrels zijn is altijd te koop. Hierdoor ben je niet afhankelijk van het oogstseizoen en de prijs op dat moment.
Deze bewerking kost 10 euro per ton makorrels en de bacteri kosten ongeveer 1,30 euro per ton. De kostprijs komt daarmee uit op 2,37 euro per procent drogestof in de kuil. Mameel kost ongeveer 5 euro per ton meer dan makorrels, maar dan heb je geen gefermenteerd product, vergelijkt Lammers.
Video
De Achterhoekse vleesvarkenshouder maakte onderstaande video van het proces: