'Goede communicatie tussen opfokker en VB biedt veel meerwaarde'

Katier vertelde dat onlangs op de Pluimveerelatiedag in Veenendaal. Hij sprak voor een volle zaal bij de subsessie vermeerdering met voornamelijk vermeerderaars en een enkele opfokker.Samen met zijn vrouw Marlous fokt Niels 92.500 opfokdieren per ronde op in 8 stallen met in totaal 17 afdelingen.
Goede start
Alles goed warm en vers, zei Niels Katier (41) over de opvang van de kuikens. Hij start 3 tot 4 dagen voor ontvangst met het voorverwarmen van de stal, het voer komt maximaal 24 uur voor ontvangst in de stal en water maximaal 12 uur. Daarnaast zorgen een optimaal klimaat en voldoende ventilatie voor een goede start. De kwaliteit eendagskuikens heeft hij zelf niet in de hand, maar via de informatie over aantal grootouderbedrijven en verwachte uitval bereidt hij zich voor. Ik stel mijzelf vaak de vraag Hoe pas ik mij aan, aan het product dat ik in de stal krijg? Kritisch naar jezelf durven te kijken waar je eigen verbeterpunten liggen, hield Katier de zaal voor.
Gewichtscontrole, paracoxenting, veel selecteren van de hennen en hanen en tijdig plannen en vastleggen zijn de belangrijkste factoren tijdens de opfok.
Communicatie
Onontbeerlijk is overleg tussen opfokker en vermeerderaar. Dat kan via bellen, mailen, WhatsApp of bedrijfsbezoeken bij opfokker en vermeerderaar. Waarom hebben we niet vaker contact? vraagt Katier zich af bijvoorbeeld in het begin van de ronde of op een leeftijd van 10 weken? Je wisselt informatie uit en ziet het bedrijf van collegapluimveehouder. Opfokker en vermeerderaar moeten elkaars inventaris weten. De opfokker kan hiermee rekening houden en de inventaris op elkaar af proberen te stemmen. Katier Pluimvee heeft zowel ronddrinkers, nippels, voerpannen en sleepketting.
Onderwerpen om over te communiceren zijn er volgens Katier voldoende. Uitval, wel of geen antibioticagebruik, entingen, gewichtsverloop, manier van aanleveren, selectiedieren, tijdstip van voeren etcetera. Mijn ervaring is dat je altijd leert van elkaar. Je ziet elkaars bedrijf en kunt op zaken anticiperen die anders wellicht vergeten worden, vertelde Niels Katier. Als opfokker is hij regelmatig aanwezig bij de keuring van de dieren bij de vermeerderaar.
Terugkoppeling resultaten vermeerderaar
Als opfokker ben je 20 weken met de hennen en hanen bezig geweest. Dan zijn wij benieuwd hoe het koppel presteert. In praktijk kan die terugkoppeling beter. Communicatie met de vermeerderaar heeft voor mij grote meerwaarde. En voor u? vroeg Niels de aanwezige vermeerderaars.
Uit de discussie blijkt dat een groot aantal vermeerderaars aan het einde van de opfokronde bij de opfokkers gaat kijken. Met een eerder bezoek, op bijvoorbeeld 10-12 weken, kunnen bepaalde wensen nog ingevuld worden of zaken aangepast worden. De conclusie is dat de communicatie tussen opfokker en vermeerderaar beter kan zowel tijdens als na de opfokperiode. Voor mij heeft overleg met de vermeerderaar grote meerwaarde, besluit Niels Katier.