'Risico’s verlagen beter dan verzekeren'
Momenteel kun je bijna overal een verzekering voor afsluiten; diverse ziekten, decontamimatie, SE/ST, kannibalisme, vervolgschade, verstikkingsverzekering enzovoorts. Ik vind dat je er als leghennenhouder alles aan moet doen om dit te voorkomen. Ook al ben je verzekerd, dan nog is er schade van eigenrisico, imagoschade groot. Voorkomen door risicobeheer aan de voorkant is vaak veel beter dan verzekeren aan de achterkant, zegt Bens.
De leghennenhouder uit Haps (NB) gaf vorige week een presentatie over risicomanagement tijdens de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting voor legpluimveehouders in Barneveld. Hij houdt samen met zijn vrouw Rianne ruim 100.000 witte leghennen in drie etagestallen.
E leeftijd
De familie houdt n leeftijd leghennen op hun bedrijf. Veterinair gezien biedt dit voordelen. Door de stallen te verwarmen met Thermokill en daarna nat te behandelen met Duramite (natte silica) lukt het ons vaak om 70 weken vrij te blijven van vogelmijten. Bij een meerleeftijdenbedrijf is de kans op insleep van de ene naar de andere stal groot.
De afgelopen jaren zag Bens in n ronde na 37 weken vogelmijten, maar meestal lukt het om tot 70 weken vrij te blijven. Onze hennen zijn nu 77 weken oud. We willen ze graag tot 94 weken aanhouden. In twee stallen zien we enkele mijten; in n stal nog niet. Ik weet nog niet of het lukt om deze ronde niet te behandelen. Tot nu toe is behandelen niet nodig.
Iedere stal eigen kleur
Erfbetreders moeten bij Bens eerst douchen voordat ze een stal betreden. Dit is een drempel voor veel erfbetreders, zodat bezoekers, die niet per se de stal in moeten, onze stallen niet betreden. Erfbetreders komen dagelijks op meerdere pluimveebedrijven. Daardoor bestaat de kans dat ze ziektes of vogelmijten bij zich dragen. Door verplicht douchen, verkleinen we het risico op ziekte insleep.
De familie werkt met een blauwe, rode en gele stal. In iedere stallen hebben Hugo en zijn vrouw Rianne en hun medewerkerster een andere kleur overall en laarzen aan en gebruiken ze staleigen gereedschap, zoals een blauwe, rode en gele bats. Deze ronde hebben we een groene overall aan in onze gele stal omdat de opfokker dat ook had. De gele overall doen we aan als we buiten de stallen aan het werk zijn. De familie is hier erg strikt in. Als je bij ons met een staleigen overall in het eierlokaal loopt, gaat die overall in de was en trekken we een schone overall aan als we de stal betreden. Bens heeft geen staleigen gereedschap voor alle reparatieklussen. Niet-staleigen gereedschap spoelen we na gebruik met heet water af.
Eigen vulslang
De leghennenhouder werkt met een eigen vulslang. Dit gaat misschien heel ver. Maar ik weet niet waar de vulslang van onze voerfabrikant overal ligt. Een staleigen vulslang vermindert de kans op ziekte overdracht. Een schoon erf is volgens Bens ook risicomanagement. Op een schoon erf heeft ongedierte geen schuilmogelijkheden. Hij had daarom liever gezien dat de houtwal verder achter zijn stallen zat. Maar dat mocht van de gemeente niet. In de houtwal kan ongedierte zich ook verschuilen.
Om pikkerij tegen te gaan gebruikt de leghennenhouder Ytong gasbetonblokken. Deze zijn goedkoper dan pikstenen. Al is het wel een risico omdat ik de exacte samenstelling van de blokken niet weet. Ik ben lid van SecurEgg, die collectief uitzoekt of dit soort producten een risico vormen.
Handelaar kan hygiischer werken
Bens is het eens met een leghennenhouder die stelt dat eierhandelaren meer kunnen doen om ziekte overdracht te voorkomen. Wanneer de trays, pallets of containers van onze eierhandelaar niet schoon zijn, zet mijn vrouw deze zo buiten en belt onze handelaar op. Bovendien komen we met onze eigen palletwagen niet buiten
Hoeveel beter hij draait door zijn aanpak qua hygie durft Bens niet te zeggen. We draaien technisch goed. Maar of dat puur komt door onze manier van werken, kan ik niet zeggen. Dan zou je twee identieke bedrijven moeten vergelijken.