Fipronil: 'één eierhandelaar failliet, twee gestopt'
Dat vertelde voorzitter Hubert Andela van Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten, donderdag 15 november tijdens de algemene ledenvergadering van Anevei in Renkum (GD). Naast leghennenhouders leden pakstations en eiverwerkers ook grote verliezen gaf Andela daarmee aan.
Cootjans Eierhandel in Baarlo werd begin september failliet verklaard. Het bedrijf bestond sinds 1960. Iedere week verhandelde het bedrif zon 4.000.000 eieren, die gesorteerd werden op kwaliteit, soort en maat waarna ze verpakt werden in een verpakking. Het bedrijf kwam door de fipronilcrisis in de problemen.
Hoge marktprijzen fataal
Doordat veel (gecontracteerde) leghennenbedrijven geblokkeerd waren, ontstond er een tekort aan eieren. Pakstations en eiverwerkers moesten op de vrije markt eieren kopen die 5, 6 of 7 cent duurder waren dan de door hun gecontracteerde eieren. Dat kostte ieder pakstation of eiverwerker miljoenen, verklaarde een van de aanwezige Anevei-leden. Als pakstation of eiverwerker heb je namelijk ook leveringsverplichtingen aan je afnemers.
Vooral eiproductenfabrikanten werden zwaar getroffen. Eiproductfabrikanten verwerken vaak eieren van verschillende pluimveehouders door elkaar, waardoor bij hen de omvang van de problemen relatief groter waren dan in de voorafgaande schakels, zo legde Andela aan de zaal uit. En ook de verwerkers werden hard geraakt door de niet voorziene grote stijging van de inkoopprijzen aan de ene kant en lopende leveringsverplichtingen aan de andere kant.