'EU houdt rekening met kostprijsverschil in handelsakkoorden'
Dat zei voorzitter Hubert Andela van Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten, donderdag 15 november tijdens de algemene ledenvergadering van Anevei in Renkum (GD).
Helaas is dat in het politiek ingestoken samenwerkingsakkoord met de Oekrae niet gebeurd, zo zei Andela er bij. Oekrae mag 3.000 ton eieren zonder invoerheffing exporteren naar de EU. In ruil daarvoor gaan autos en machines weer die kant op. De Europese auto-industrie vindt het prachtig, maar leghennenhouders zijn woest over deze oneerlijke concurrentie. Oekrae mag legbatterij eieren naar de EU exporteren, terwijl deze eieren in de EU sinds 2012 niet geproduceerd mogen worden.
Anevei maakt onderdeel uit van de Europese vereniging van eierhandelaren en eirproductfabrikanten (Euwep). Als Euwep hebben we met behulp van de kostprijsberekeningen van het LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit (WUR), bereikt dat de eiersector als gevoelige sector wordt beschouwd door de Europese Commissie. Door die sensitive status wordt er bij afsluiten van nieuwe handelsakkoorden rekening houden met kostprijsverschillen van de productie van eieren en eiproducten in het betreffende land, zegt Andela.
Douaneheffing Japan verdwenen
Europese eierhandelaren kunnen sinds medio dit jaar eieren voor een hogere prijs naar Japan exporteren. De 8 procent douaneheffing van Japan is verdwenen, gaf Andela aan. Naar Japan worden met name eiproducten, vooral eiwit poeder geporteerd. Deze eiproducten worden veelal gemaakt van kooi eieren.