LTO Gelderse Vallei hekelt wildgroei van zonneakkers
Gemeenten moeten niet alleen naar het buitengebied kijken bij duurzame energietransitie, vindt voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei Fije Visscher. Dat doen de gemeentes nu te veel. „Die landbouwgrond hebben we keihard nodig. Al helemaal als we ook de wens hebben om de landbouwsector te verduurzamen.”
Visscher stelt dat gemeenten voornamelijk bezig zijn met het halen van eigen doelstellingen wat betreft energieneutraal worden. Er zijn nog geen heldere richtlijnen geformuleerd over het realiseren van zonneparken en samenwerkingsverbanden tussen de gemeenten onderling zijn er nog amper.
Projectontwikkelaars
Deze twee gegevens maken gemeentes vatbaar voor initiatieven van projectontwikkelaars. „Het probleem met deze projectontwikkelaars is dat ze veelvuldig initiatieven over de schutting gooien bij gemeentes in de hoop dat er één of twee worden opgepikt. En die ontwikkelaars hebben het meestal gemunt op landbouwgrond en wonen vaak niet eens in de buurt. Je kent hun agenda niet.”
Het moet als laatste overwogen worden om landbouwgrond te transformeren tot zonneveld, stelt Visscher. Functieloze gronden, waaronder taluds, en daken zouden veel eerder in aanmerking moeten komen voor de plaatsing van zonnepanelen. Ook natuur met een lichte doelstelling zou beter geschikt zijn als zonneweide. Verder zit er nog „veel potentie in het plaatsen van zonnepanelen op bedrijventerreinen en in woonwijken.”