Melkveebedrijf Koonstra gebruikt kerstbomen als ondergrond voor koeien
Het idee om houtsnippers van kerstbomen als ondergrond te gebruiken ontstond eind 2017. „Ik stond op de kerstmarkt om onze eigen kaas te verkopen maar ik vond dat ik wel iets met kerst moest doen. Toen dacht ik: houtsnippers van kerstbomen, kunnen we daar niet wat mee?”, vertelt Koonstra. Hij kent zo geen andere boeren die ook houtsnippers van kerstbomen gebruiken als ondergrond.
Compost
In de stal worden de houtsnippers vermengd met mest en er ontstaat compost. „Je kunt zo van een laagwaardig product een hoogwaardig product maken”, aldus Koonstra. Hij wil dit jaar zo’n 50 emmers met compost vullen. „Mensen zouden dan hun eigen kerstboom als compost terug kunnen krijgen.”
Volgens Koonstra wordt er op deze manier gezorgd voor een duurzame eindbestemming voor de kerstbomen en past deze methode bij de visie van minister Schouten op kringlooplandbouw. Koonstra merkt dat het gebruik van mest vermengd met houtsnippers een positief effect heeft op de bodem. „Ons bodemonderzoek van vorig jaar was positief. We merken dat de bodem gezonder wordt.”
‘Enthousiaste koeien’
Het gebruik van houtsnippers van kerstbomen levert volgens Koonstra ‘enthousiaste koeien’ op. ”De koeiendans die je bij de eerste weidegang ziet, zie ik ook in de winter wanneer er houtsnippers van kerstbomen in de stal komen”, vertelt Koonstra.
Verbinding samenleving
Koonstra vindt het belangrijk dat er door het inzamelen van de kerstbomen een verbinding met de samenleving ontstaat. „Het is belangrijk dat we de landbouw verbinden met de samenleving. Het doel is niet alleen voedsel produceren maar we hebben ook een maatschappelijke functie.” Hij merkt dat de inzameling leeft bij mensen: „Mensen vragen of ze dit jaar weer hun kerstboom bij ons kunnen inleveren”.
Niet alle kerstbomen kunnen ingeleverd worden bij Koonstra. „Kunstkerstbomen kunnen niet ingeleverd worden”, zegt Koonstra lachend. „Alle versiersels zoals slingers en engelenhaar moeten er ook uit zijn.” Op zaterdag 5 januari staat er op melkveebedrijf Koonstra een versnipperaar klaar. Kerstbomen kunnen dan tussen 9.00 en 16.00 uur ingeleverd worden. Vorig jaar zijn er zo’n 150 kerstbomen naar Koonstra gebracht.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Pieter Koonstra