Vertrek melkveehouder biedt mogelijkheden voor kavelruil Salland
Kavelruilcommissies houden zich momenteel bezig met kavelruil rondom de N35 en het natuurgebied Boetelerveld. In en rondom Boetelerveld worden herstelmaatregelen getroffen en de N35 wordt de komende jaren aangepast. „Er komt voldoende ruilgrond vrij voor boeren”, aldus Freriks. In totaal gaat het om 39 hectare. Zo’n 35 hectare hiervan ligt in de buurt van het natuurgebied Boetelerveld. Volgens Freriks zijn er tientallen boeren die hun land aan beide zijden van de N35 hebben liggen. Zo’n 25 boeren hebben land dat direct rond het natuurgebied Boetelerveld ligt.
„De vrijgekomen grond ligt hartstikke gunstig voor beide projecten. We hebben nu genoeg opties”, vertelt Freriks. „Het land ligt ook aan de gunstige kant van de N35”. Volgens Freriks kan landbouwverkeer in de spits nauwelijks de N35 oversteken. Er wordt daarom gekeken of er kavelruil kan plaatsvinden zodat de grond van een boer aan een kant van de N35 komt te liggen.
Boetelerveld
Het Boetelerveld is een Natura 2000-gebied. Er worden verschillende herstelmaatregelen in en rondom het natuurgebied uitgevoerd. Zo wordt de grondwaterstand verhoogd. Dit kan gevolgen hebben voor de bruikbaarheid van de grond. Volgens Projectgroep Boetelerveld is er ter compensatie hiervan ‘naast geld ook vervangende grond nodig’. Freriks stelt dat er een ‘een spannende tijd’ aanbreekt voor boeren om het gebied. „De rentmeester is nu biedingen aan het doen”, aldus Freriks. Volgens hem is het afwachten welke schadecompensaties er gedaan worden.
Toekomst
De melkveehouder uit Mariënheem vertrekt volgens Freriks op eigen initiatief naar Drenthe. De grond die hij in Salland bezat lag versnipperd en weidegang was niet mogelijk. Daarnaast heeft de melkveehouder de zekerheid dat hij een opvolger heeft. In Drenthe heeft de melkveehouder grond van een gestopte boer kunnen kopen.
Freriks benoemt dat boeren bezig zijn met waar hun toekomst ligt. Wanneer boeren besluiten om hun bedrijf in een andere provincie te vestigen ‘kan dit gunstig zijn voor de natuur en voor de boeren die achterblijven’, aldus Freriks. Naast de vertrekkende melkveehouder kent hij nog een boer die zich vanuit Salland in Drenthe heeft gevestigd.
Positieve reacties
De kavelruilcommissies krijgen over het algemeen positieve reacties van deelnemende boeren. „We zijn al zo’n 14 jaar bezig met kavelruil. We hebben de kennis en ervaring. We merken dat boeren vertrouwen in ons hebben”, zegt Freriks. „We zorgen ervoor dat de grond voor een goede waarde weggaat”.