Stijging zeespiegel heeft gevolgen voor boeren langs Grebbedijk
De uitspraak dat de Grebbedijk onveilig wordt als gevolg van de stijging van de zeespiegel, baseert de AWP op een rapport dat geschreven is door waterbouwkundige Gerd Kamerling. In het rapport wordt gepleit voor het maken van een Masterplan Waterveiligheid. Er moeten ‘robuuste plannen worden ontwikkeld die het land zelfs onder de meest extreme omstandigheden waterveiligheid kunnen bieden’, aldus Van Megen.
Nederrijn
Volgens Van Megen moet er rekening gehouden worden met een zeespiegelstijging van 2 tot 3 meter in 2100 en zal het waterpeil van de Nederrijn ook stijgen. De Nederrijn stroomt langs de Grebbedijk. „De Nederrijn wordt meer een regenrivier doordat er stroomopwaarts minder sneeuw is. Er komt in de toekomst ook meer water vanuit Duitsland dat afgevoerd moet worden”, aldus de voorzitter van de AWP. Door de stijgende zeespiegel kan het water in de Nederrijn moeilijker weg waardoor het waterpeil van de rivier ook zal stijgen.
Grondwaterpeil
Een stijging van het waterpeil van de Nederrijn heeft onder andere als gevolg dat het grondwaterpeil in het gebied rondom de rivier ook stijgt. „Het grondwaterpeil zal stijgen. Hierdoor zal er vernatting van de bodem optreden. Boeren zullen hier waarschijnlijk rond 2050 de gevolgen van merken”, stelt Van Megen. „Het waterpeil zal dan een halve meter gestegen zijn.”
Naast vernatting kunnen boeren de komende jaren ook te maken krijgen met verdroging, zegt Van Megen. ”Door het veranderende klimaat zullen boeren ook last krijgen van verdroging op momenten dat het niet uitkomt”.
Maatregelen
De voorzitter van de AWP stelt dat boeren kunnen anticiperen op het veranderende waterpeil door goed te kijken naar de manier waarop ze gebruik maken van hun land. „Bij het optreden van vernatting moeten boeren kijken naar hoe ze hun land gebruiken. Kijk bijvoorbeeld daar welke gewassen passen bij een nattere grond”.
Masterplan Waterveiligheid
Hoe de plannen om de waterveiligheid in Nederland te waarborgen er precies uit gaan zien, is volgens Van Megen nog niet duidelijk. „Het zijn grote ingewikkelde plannen. Zowel de besluitvorming als de implementatie van een nieuw Masterplan Waterveiligheid vergen veel tijd”.
Of de plannen directe gevolgen zullen hebben voor de boeren langs de Grebbedijk kan Van Megen nog niet zeggen. Wel benoemt hij dat als er besloten wordt dat de Nederrijn verbreed moet worden, dit wel gevolgen heeft voor de boeren. „Mocht het besluit komen dat Nederrijn breder gemaakt moet worden, dan zal dat zeer waarschijnlijk ten koste gaan van landbouwgrond bij de rivier”, aldus Van Megen.