Wolf-Fencing Nederland ziet komst wolf als onvermijdelijk
Volgens voorzitter Jeannet Hulshof uit Midwolda, biologiedocent aan het Dollard College in Winschoten, hebben deze hekken zich al zeker tien jaar in Zweden bewezen.
,,Bij Wolf-Fencing Nederland zijn we geen wolvenknuffelaars maar ook niet anti-wolf. Die discussie voeren we niet en willen we ook niet voeren. We willen boeren helpen, geven adviezen en zoeken oplossingen. We zijn er namelijk van overtuigd dat de wolf vanuit Duitsland zal blijven komen. En dat we veilig naast elkaar moeten maar ook kunnen leven; mens, vee en wolf.”
,,Sinds de zomer hebben we het aantal vrijwilligers al zien verdubbelen. Daarmee kunnen we boeren in Groningen, Drenthe en Overijssel die dat willen, helpen met zo’n speciaal hek. Wij zorgen voor de menskracht, de boer voor palen en draden. Of ander materiaal voor andere hekken. Dat kost hem of haar geld, dat klopt. Daarom bieden wij gratis onze mankracht aan. Aan de andere kant weet elke boer dat hekken regelmatig vervangen moeten worden. Ik denk dat veel weerstand nu veroorzaakt wordt omdat boeren het gevoel hebben dat zij dit alleen voor de wolf moeten doen. Je kunt het ook zien als een normale vervanging en investering in veilige hekken.”
Dat er weerstand is, zeker bij schapenhouders, merkt Hulshof als ze Noord- en Oost-Nederland in trekt voor informatie- en adviesavonden. ,,Dat die angst er is snappen we heel goed. Die is namelijk gegrond. Iedereen kent die beelden van doodgebeten schapen. Schapenhouders zitten daar natuurlijk niet op te wachten. Alleen, volgens ons is er wat tegen te doen, kun je er mee dealen. Dat gaat de boer geld kosten, dat klopt, maar daarom willen wij hem helpen. Verder hopen we dat de overheid bij gaat springen.”
Jacht op alle wolven zoals bijvoorbeeld CDA-Europarlementarier Annie Schreijer-Pierik wil vindt ze een heel slecht idee. ,,In Frankrijk proberen ze dat ook, wolven afschieten, maar daardoor jaag je roedels uiteen. De resterende dieren gaan dan alleen op jacht en dat is juist voor vee het meest riskant. Dat zie je al in Nederland waar vooral zwervende jonge dieren schapen aanvallen. Die jagen niet in een roedel op zwijnen en herten maar moeten het alleen doen. Ze pakken dus de makkelijkste prooi. Schapen zijn niet zo snel, zeker niet in een natte winter. Waarom soms zo veel schapen tegelijk gedood worden? Dat is puur instinct. Als er veel prooi is, kunnen ze een voorraad opslaan. Dat lijkt voor ons wreed, maar alleen mensen zijn tot werkelijke wreedheid in staat.”
Op zaterdag 19 januari in Vee & Gewas en in Veldpost een uitgebreid interview over Wolf-Fencing Nederland
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen