ChristenUnie Gelderland: ‘provincie moet opruimkosten drugsafval volledig vergoeden’
De partij stelt dat tot en met 2017 gedupeerde grondeigenaren 50 procent van de kosten konden declareren bij de provincie. Hierbij gold wel dat er aangifte gedaan moest zijn en dat het gedumpte drugsafval werd aangeboden voor sporenonderzoek en bemonstering om zo de daders te kunnen achterhalen, aldus de ChristenUnie.
Na het aflopen van de regeling in 2017 zijn er onderhandelingen geweest tussen het Rijk en de provincie over een nieuwe regeling. Volgens de ChristenUnie hebben deze onderhandelingen tot op heden niets opgeleverd. „We zijn nu meer dan een jaar verder en er ligt nog steeds geen nieuwe regeling. We kunnen gedupeerden van drugsdumpingen niet langer in de kou laten staat en moeten deze slachtoffers voor 100 procent tegemoet komen in de kosten”, stelt Dirk Vreugdenhil namens de ChristenUnie. „De inzet is dat er in het voorjaar van dit jaar een structurele oplossing voor dit probleem komt.”
Opruimkosten
Volgens de ChristenUnie nam het aantal dumpingen van drugsafval in Gelderland de afgelopen jaren toe. Vreugdenhil haalt hierbij een artikel van de Gelderlander van begin dit jaar aan: „Eind 2018 is er 55 keer drugsafval gevonden in de politieregio Oost Nederland. In 2017 werd er 44 keer drugsafval gevonden en in 2016 waren er 25 vondsten.”
De partij spreekt van ‘grote financiële consequenties voor mensen die een drugsdumping op hun land aantreffen’ en dat de opruimkosten van het afval in de tienduizenden euro’s kunnen lopen. „We willen als ChristenUnie in de bres springen voor particulieren zoals boeren en landeigenaren die nu zelf voor de opruimkosten moeten opdraaien”, aldus Vreugdenhil. Doordat grondeigenaren zelf voor deze kosten moeten opdraaien, bestaat er volgens hem het risico dat grondeigenaren zelf het drugsafval gaan opruimen. „Dat leidt tot gevaarlijke situaties.” Vreugdenhil benoemt dat er ‘teleurstelling heerst’ onder de gedupeerde grondeigenaren over de huidige situatie. Over hoeveel van de gedupeerde grondeigenaren boer zijn, kan Vreugdenhil niks zeggen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief