ʻSchuld waterschap Rivierenland schaadt boeren nietʼ
Eerder deze week klapte algemeen bestuurslid van het waterschap en lijsttrekker van de VVD Andries van der Netten van Stigt uit de school over de financiële status van Rivierland in De Gelderlander. Zo stelde het bestuurslid dat er jaarlijks zo’n 20 miljoen euro schuld bijkomt en dat daarmee investeringen voor maatregelen tegen klimaatsverandering op de tocht zou komen te staan. Denk hierbij aan capaciteit van gemalen, peilbeheer, onderhoud aan watergangen en de aanleg van bufferzones.
Dijkgraaf Gremmen is het hier niet mee eens. Hij trekt de vergelijking tussen een waterschap en een boerenbedrijf. „Je moet eerst investeren om economisch rendement te oogsten. Dat is voor waterschappen niet anders.”
Middenmoter
Gremmen haalt aan dat het in het algemeen bestuur is vastgelegd dat Rivierenland drie keer het bedrag van het jaaromzet in het rood mag staan. „Afgerond komt er bij ons zo’n 200 miljoen euro per jaar binnen. Dat betekent dat een schuld van 600 miljoen euro acceptabel is.” De dijkgraaf geeft te kennen dat de schuld geen effect op de investeringen in het kader van maatregelen tegen klimaatsverandering heeft. „De schuld schaadt boeren niet.”
Sterker nog, Gremmen prijst de financiële status gezien de complexiteit van het waterschap, die vier verschillende provinciegrenzen overlapt (zijnde Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant). „Van alle waterschappen in Nederland hebben wij de meeste dijken in ons beheergebied en daarmee ook het meeste onderhoud aan die dijken. Ook hebben we te maken met de meeste de dijkversterkingsprojecten. Als je ons vergelijkt met andere waterschappen, zijn wij een hele degelijke middenmoter wat betreft financiën.”