Eko Innovatieprijs voor Raaltens varkens-/akkerbouwbedrijf
Jan, Mariet, zoon Rick Overesch en schoonzoon Rudy brengen al jaren het begrip ‘kringlooplandbouw’ in de praktijk. Hun gemengd bedrijf bestaat uit een innovatieve varkenstak met veel aandacht voor dierenwelzijn en een robuust eigen varkensras. De varkenstak telt 110 fokzeugen en 700 vleesvarkens. Iedere zeug is jaarlijks goed voor gemiddeld 25 biggen. De biggen mest Overesch zelf af. Het grootste deel vindt via slachterij De Groene Weg de weg naar de consument. Een kleiner deel wordt in de regio afgezet via ambachtelijke slagers en (eigen) boerderijwinkel(s). Dierwelzijn en diergezondheid vormen belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering. Zo zijn al ruim 30 jaar geen varkens van derden op het bedrijf aangevoerd. Rust in combinatie met goede moedereigenschappen staat bij de eigen zeugenopfok centraal. Verder wordt de opbouw van de weerstand van de varkens gestimuleerd. De varkens beschikken over meer lig- en loopruimte in de stallen, kunnen relaxen in een strobed en beschikken over een modderpoel. Het voer van de varkens bestaat uit voergerst, voertarwe, rogge, kuilgras en brijvoer van biologische reststromen. De varkens zijn goed zichtbaar voor bezoekers vanuit een skybox en ontvangstruimte.
Akkers
Het bedrijf heeft ook een akkerbouw- en groententeelttak. Vernieuwing in graanteelten met oude rassen speelt een belangrijke rol bij de familie Overesch. Het grootste deel van de granen is bestemd als voer voor de varkens. Een geheel vernieuwde, grote boerderijwinkel trekt veel vaste klanten en is het uithangbord voor eigen producten met een meerwaarde, zoals varkensvlees en rundvlees van Brandrode runderen.
Juryrapport
Volgens de jury richt de familie Overesch zich op een innovatieve manier op gesloten kringloop met hun biologisch varkens- annex akkerbouwbedrijf. In combinatie met kuilgras voor de zeugen en afvalstromen die overblijven van de groenteteelt, voorzien de ondernemers zelf in ongeveer 60 procent van de voerbehoefte van de varkens. „Door uitgebreide samenwerking met landgoederen in de omgeving en een gericht natuurbeheer haalt familie Overesch goede biodiversiteitsdoelen. Op een zeer breed niveau werkt het bedrijf met een innovatieve en hoge standaard”, stelt de jury. Naast de erkenning ‘Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2019’ leverde dit de familie een geldbedrag van 1.500 euro op. De jury nomineerde uit dertien geselecteerde bedrijven er uiteindelijk drie. De juryleden letten bij de selectie niet alleen op technische innovaties, maar ook op innovaties op systeemniveau. Verder is klimaat een belangrijk onderwerp.