Waterschap Drents Overijsselse Delta vangt minder muskusratten in 2018
In 2018 ving het waterschap 5.214 muskusratten. Ter vergelijking: in 2017 werden er 7.389 muskusratten gevangen. De situatie omtrent de muskusratten in het werkgebied is volgens het waterschap nog niet ‘onder controle’. Zo is de landelijke norm voor een zogeheten ‘onder controle situatie’ 0,15 vangsten per kilometer. Het waterschap zat in 2018 op 0,27 vangsten per kilometer. Volgens het waterschap is er wel sprake van een ‘forse daling’: in 2014 zat het waterschap op 0,92 vangsten per kilometer.
Volgens het waterschap zaten de muskusratten voorheen met name in de waterrijke veengebieden in West-Overijssel en Zuidwest-Drenthe. WDODelta benoemt dat de populatie steeds verder wordt ingedamd. In de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden en in Mastenbroek daalt het aantal muskusratten het sterkst, stelt het waterschap.
Risico voor vee
Het waterschap vangt muskusratten omdat ze holen en gangen graven in dijken en oevers. Hierdoor verzwakken de dijken en oevers en kunnen ze ook (deels) instorten. De muskusratten vormen een probleem voor boeren. Het gegraaf van de muskusratten kan ertoe leiden dat landbouwmachines die langs de watergangen rijden verzakken. Het gegraaf ook vormt ook een risico voor het vee omdat zij in de gangen en holen kunnen stappen. Daarnaast vreten muskusratten landbouwgewassen aan. Dat meldt de Unie van Waterschappen op haar website over muskusrattenbestrijding.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Agrio archief