Regionale politici Gelderland en Overijssel kanshebbers Groenste Politicus 2018
Natuurmonumenten organiseert voor de elfde keer de verkiezing tot Groenste Politicus. In totaal zijn er tien politici genomineerd. Dit jaar maken enkel provinciale politici kans op de titel Groenste Politicus omdat volgens Natuurmonumenten de provincies in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor de bescherming van natuur en landschap. De genomineerden zijn afkomstig uit de provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.
De verkiezing vindt plaats in de aanloop van de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019. Natuurmonumenten nomineerde de tien politici op basis van hun inzet op de volgende onderwerpen: Landschap, Landbouw & Voedselvoorziening, Natuur & Biodiversiteit, Klimaat & Water en Betrekken & Participatie.
Geitenhouderijen
Een van de genomineerden voor de titel is Statenlid Antoon Kanis. Volgens Natuurmonumenten is Kanis genomineerd voor de titel omdat hij laat zien dat ‘liefde voor landbouw en natuur samen kan gaan’. Daarnaast laat Natuurmonumenten op haar verkiezingssite weten dat Kanis zich heeft ingezet voor het verduurzamen van bestaande geitenhouderijen in de provincie Gelderland nadat de geitenstop werd afgekondigd. Natuurmonumenten stelt verder dat er op het initiatief van Kanis een motie is aangenomen waarmee geitenhouderijen die willen schakelen naar een biologische bedrijfsvoering in oppervlak mogen blijven groeien (niet in dieraantallen).
Een andere kanshebber is Statenlid Annemieke Wissink-Berkers. Zij is genomineerd omdat ‘zij zich vanuit de Staten hard maakte voor de realisatie van een stop op uitbreiding van geitenhouderijen in Overijssel’, stelt Natuurmonumenten. Op het onderwerp Landschap zet Wissink zich volgens Natuurmonumenten in omdat zij onder andere opheldering wil over het ‘het intensieve grondgebruik door de agrarische sector op provinciale gronden’. Wissink stelt dat hierdoor natuurwaarden onder druk komen te staan. Tot slot wil Wissink borgen dat schaapskuddes een toekomst hebben, onder andere door ze een rol te geven in het beheer van het landschap.
Afrikaanse Varkenspest
Gedeputeerde Hester Maij maakt ook kans op de titel. Maij is genomineerd om zij zich volgens Natuurmonumenten inzet voor het programma ‘Samen werkt beter’ waarbij boeren en natuurbeheerders samenwerken voor een duurzame ontwikkeling van de provincie Overijssel. Daarnaast is Maij betrokken bij het initiatief ‘Land van Waarde’ waarbij er gekeken wordt naar hoe natuur en biodiversiteit onderdeel kunnen worden van een boerenbedrijf. Een andere reden voor haar nominatie is dat Maij besloot geen drukjacht op wilde zwijnen toe te staan ‘zolang de Afrikaanse Varkenspest nog geen daadwerkelijke bedreiging is voor wilde zwijnen in Nederland’, aldus Natuurmonumenten.
Stemmen
Andere genomineerden voor de titel zijn gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66 Noord-Brabant), Statenlid Hagar Roijackers (GroenLinks Noord-Brabant), gedeputeerde Michiel Rijsberman (D66 Flevoland), gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie Groningen), gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA Noord-Holland), Statenlid Michel Klein (ChristenUnie Noord-Holland) en Statenlid Anne Koning (PvdA Zuid-Holland).
Er kan tot en met 10 februari gestemd worden. De drie kandidaten die de meeste stemmen hebben gekregen gaan door naar de finale. Vervolgens kiest een vakjury hieruit de winnaar. Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en columnist) vormen samen de vakjury. Op 10 maart 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt in het programma Vroege Vogels. Stemmen kan via https://www.groenstepoliticus.nl/
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Agrio archief