Raalte valt niet over Duits beroepsverbod Straathof

Volgens de raadsvrouw van het gemeentebestuur van Raalte doen B&W alleen BIBOB-onderzoeken als er een sterk vermoeden is van criminele bedrijven waar bijvoorbeeld witwaspraktijken voorkomen. En hoewel Sebava BV in Duitsland al haar varkenshouderijen(een stuk of tien) heeft moeten verkopen, breidt het bedrijf in Nederland gestaag uit. Zo kreeg Sebava BV van de gemeente Raalte een vergunning om een grote varkenshouderij in Mariënheem te beginnen, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Sebava nam het twee jaar geleden opgedoekte bedrijf over en wil een vernieuwd en uitgebreid veebedrijf met 14.000 varkens aan de Nijverdalseweg (N35) beginnen.
De Oosterburen zegden Sebava eerder de wacht aan nadat het bedrijf structureel milieu- en dierenwelzijnsregels had overtreden. Bovendien brandde eerder ook een van Sebava’s Nederlandse veehouderijen in het Gelderse Erichem tot de grond toe af, waarbij 24.000 varkens omkwamen. Toch vindt de gemeente Raalte het geen reden om Sebava nader onder de loep te nemen of een vergunning te weigeren. Volgens de Raaltese zegsvrouw voldoet Sebava verder aan alle vereisten en zal de gemeente er scherp op toezien dat het bedrijf alle Nederlandse en Europese regels naleeft. Stichting Leefbaar Buitengebied en een aantal omwonenden zijn bank dat Sebava in de fout zal gaan.
Drukke N35
Zij stapten naar de Raad van State met de eis om de vergunning omver te kegelen. Advocaat Marcel Middelkamp wees er op dat er veel meer mis is met het uitbreidingsplan aan de provinciale weg N35. Zo zou het onmogelijk zijn om met vrachtwagens veilig van de in- en uitrit aan de zeer drukke N35 gebruik te maken. De 18 vrachtwagens per dag kunnen volgens de raadsman van de tegenstanders alleen de weg opdraaien door van twee rijstroken gebruik te maken. Dat zou bijna niet mogelijk zijn door de grote drukte op de weg. De omwonenden vrezen dan ook dat de zware vrachtwagens de N35 oversteken naar de smalle parallelweg en door het dorpscentrum zullen rijden.
Verder vroeg raadsman Middelkamp om een uitgebreid MER-onderzoek naar de uitbreidingsplannen. Volgens hem levert de uitbreiding tot 14.000 varkens teveel milieuoverlast op voor de omgeving. De Raad van State gaat de vergunning goed doorwroeten en doet binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek