Esbro bouwt nieuwe verpakkingsruimte voor kipproducten
Dat zegt directeur Edward Windhorst van Esbro woensdag 6 februari in De Gelderlander. De vleeskuikenslachterij verhuisde in 2013 van Doetinchem naar het industrieterrein in Wehl. Die verhuizing betekende al een flinke uitbreiding van het bedrijf. Op de nieuwe plek blijft Esbro groeien.
„Ons bedrijf is nu 5 hectare groot”, zegt Windhorst. „We hebben er onlangs 3 hectare bijgekocht. De consument vraagt om meer verschillende voorverpakte kipproducten. Vroeger werd de kip geslacht en daarna in haar geheel of in enkele delen naar een ander bedrijf vervoerd, dat de verpakking verzorgde. Nu willen de mensen meer specifieke producten, die gemakkelijk te bereiden zijn. Ze willen bij wijze van spreken het schaaltje zo in de oven kunnen schuiven. Om aan die vraag tegemoet te komen, bouwen we een nieuwe verpakkingsruimte.” Windhorst verwacht het nieuwe gedeelte medio 2020 in bedrijf te kunnen nemen. Het gaat werk bieden aan zeker honderd extra mensen.
De slachterij wil een permanente woonlocatie bouwen voor de huisvesting van tweehonderd tot vierhonderd buitenlandse werknemers. Esbro is gevestigd op het A18 Bedrijvenpark bij Wehl. Er werken 650 mensen, van wie ruim 500 arbeidsmigranten. De meesten van hen komen uit Polen, maar er werken ook mensen uit andere Oost-Europese landen als Roemenië en Litouwen. Het bedrijf slacht 13.500 vleeskuikens per uur en verwerkt zo’n kwart miljoen vleeskuikens per dag. Ze worden er geslacht, uitgesneden en deels verpakt.
'Vraag naar reguliere kip loopt terug'
„Wij zijn als een van de eerste producenten begonnen met een langzamer groeiende kip, die meer ruimte heeft, die daglicht ziet en afleiding heeft. We waren doorgeslagen richting rendement. Dat ging ten koste van de authentieke kipsmaak”, zegt Windhorst in De Gelderlander.
Esbro produceert alle soorten kip, van reguliere vleeskuikens tot biologische scharrelkip. „Het liefst zouden we alleen langzaam groeiende kippen fokken. Dat is plezieriger voor de boer en voor de kip. Maar vanuit het buitenland is ook vraag naar reguliere kip, dus leveren we die ook. We merken wel dat de vraag terugloopt”, zegt Windhorst in De Gelderlander.
Lees de complete reportage over Esbro op de website van dagblad De Gelderlander. De slachterij is sinds augustus 2014 onderdeel van de Duitse PHW-Gruppe, bekend van Wiesenhof. In een video van De Gelderlander geeft bedrijfsleider Jan Legters van Esbro uitleg over de werkwijze van alle afdelingen van de slachterij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: Marel Stork Poultry Processing
Bron: De Gelderlander