'Nederland laat op alle fronten geld liggen in Europa'
De Twentse politica sprak vrijdagavond in Hummelo (Gld.) op een bijeenkomst van Vrouwen van Nu. Schreijer stelde onder meer dat er in Nederland veel te veel mensen leven van het helpen schrijven aan projectvoorstellen. „Om het maar zo lang mogelijk te laten duren, gaat het voorstel langs allerlei commissies en daardoor duurt het ontzettend lang voordat er daadwerkelijk iets van de grond komt. Dan zegt de rest op een gegeven moment: hou nou maar op, hier beginnen we niet meer aan.”
Andere landen pakken het veel slimmer aan, volgens Schreijer: „Die schrijven het projectvoortstel zo, dat het past bij het budget. Dat zou Nederland, als netto-betaler aan de Europese Unie, ook moeten doen.”
Er zijn zeker vijf grote fondsen met ruime budgetten waar vanuit Nederland geen aanspraak op wordt gemaakt, stelt ze. „Er is gewoon 500, 600 miljard subsidie beschikbaar, daar kun je wat mee doen! Nederlandse melkveehouders hebben het momenteel heel zwaar. Als Nederland ook op maar een kwart van dat budget aanspraak zouden hebben gemaakt, dan hadden veel boeren en hun gezinnen nu niet in de precaire positie gezeten waarin ze nu verkeren.”
'Het moet van Europa'
Volgens Schreijer schermen Nederlandse politici nogal eens met: 'Het moet van Europa.' „Dat kan heel handig zijn om te roepen, als je zelf een eigen agenda hebt, waar je niet voor uit wilt komen”, stelt ze. Brussel is volgens haar juist heel boer-vriendelijk. „Bij alle onderwerpen staat het gezinsbedrijf centraal.”
De Brusselse politica heeft het gevoel dat er in Nederland een sterke anti-boeren-campagne leeft. „Vrijwel elke week komen boeren wel negatief in het nieuws. Ik heb het idee dat er in Nederland sprake is van een verborgen agenda, met als doel om de veehouderij, de boeren, weg te drukken. Ook gezien alle zware, kostprijsverhogende maatregelen.”
'Tijd voor nieuw breiwerk'
De CDA-politica is ook absoluut niet te spreken over de huidige Nederlandse mestwetgeving: dat is één onontwarbare kluwen geworden. Boeren raken er steeds verder in verstrikt. „We moeten veel meer kijken naar waar het eigenlijk om gaat: de kwaliteit van het grondwater”, zegt ze. „Die kant gaan de Duitsers nu ook op. Die zeggen: we gaan toch geen koeien slachten?”
Nederland moet wat Schreijer betreft weer terug naar de basis van het mestbeleid: zorgen voor een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. En dat dan doen via kringlooplandbouw. „Het is tijd om die onontwarbare kluwen opzij te leggen, en te beginnen aan een geheel nieuw breiwerk”, hield zij haar gehoor van Achterhoekse plattelandsvrouwen voor.