Koning Willem-Alexander opent nieuwe Reevediep bij Kampen

Zo’n 17 jaar geleden werden de eerste plannen gemaakt na aanleiding van de evacuatie van het Rivierenland. Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden toen 250.000 mensen, variërend van vijf dagen tot twee weken, verplicht uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal. Door de ongeveer 44 verschillende projecten van Ruimte voor de Rivier, waarvoor destijds ruim 2,3 miljard euro werd uitgetrokken, moeten ruim 4 miljoen mensen langs de Waal, Rijn, IJssel, Lek en Nederrijn veiliger zijn bij extreem hoge waterstanden.
Bypass Kampen
In de IJsseldelta hebben de provincie Overijssel (dat zelf ongeveer 100 miljoen euro bijdroeg) en Rijkswaterstaat samen met andere betrokken partijen zoals de gemeente Kampen sinds 2012 gewerkt aan twee maatregelen om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle te verbeteren. Zo werd het zomerbed van de Beneden-IJssel over een lengte van zeven kilometer uitgediept. De aanleg van het Reevediep, in eerste instantie de bypass Kampen genoemd, was de tweede maatregel.
De grond die nodig was werd aangekocht door Overijssel. In totaal ging het om 42 miljoen euro voor ruim 480 hectare van ruim vijftig eigenaren, waaronder veel boeren. Een deel van de grond was gepacht. In totaal werd met 112 verschillende partijen onderhandeld. Bijna alles kon aangekocht worden na onderhandelingen met de grondeigenaar. Bij één pachter en één eigenaar moest een onteigeningsprocedure worden gevoerd. Om ervoor te zorgen dat de boeren in het gebied door konden gaan met hun bedrijfsvoering, is ook ruilgrond aangekocht door de provincie. Zo werd 50 hectare grond gekocht in de nabij gelegen polder Mastenbroek om boeren ook met grond te kunnen compenseren. Veel boeren hebben daar volgens Overijssel gebruik van gemaakt. Tegelijkertijd werden plannen voor een agrarische structuurversterking uitgevoerd met onder meer vrijwillige kavelruil.
Onherkenbaar
Het hele gebied ten zuidwesten van Kampen is nu onherkenbaar veranderd. In het Reevediep is driehonderd hectare nieuwe deltanatuur gerealiseerd en kwamen er wandel-, struin- en fietspaden. In vijf uiterwaarden worden de natuurwaarden versterkt, omdat door de aanleg van het Reevediep landbouwgrond (en dus weidevogelgebied) andere functies kreeg zoals water en natuur. Verder worden er 600 woningen gebouwd - iets minder dan de helft van de oorspronkelijk geplande 1.300 - en komt er een recreatieve vaarroute.
Bij de officiële opening 14 maart wordt de Koning vergezeld door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Om het water door de hoogwatergeul te kunnen laten stromen is aan de kant van de IJssel een inlaat gebouwd. De Kamperstraatweg komt over dit inlaatwerk te liggen. Ten zuiden en noorden van de geul zijn dijken aangelegd.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Rijkswaterstaat