Christelijke politieke partijen willen geen sturing op landbouwhuisdieren
ChristenUnie vindt bijvoorbeeld dat dit echt een kwestie voor het rijk moet blijven. Volgens de partij moet de provincie zich beperken tot de omgevingskwaliteit rondom de bedrijven. CDA sluit zich daar bij aan. Volgens de partij moet de provincie hier niet over willen gaan en heeft de provincie al andere middelen om te sturen op de dieraantallen. CDA noemt hierbij het Gelders Plussenbeleid als voorbeeld.
‘Vertrouwen op stabiele overheid’
Ook SGP is huiverig. Volgens de partij is het een misverstand om te denken dat het sturen op het aantal dieren het dierenwelzijn bevorderd of de risico’s voor omwonenden daardoor worden verminderd. SGP wil dat het veel meer gaat om innovatieve oplossingen die ook in samenspraak met de buurt worden gemaakt. Het Gelders Plussenbeleid is daar volgens hen een mooi voorbeeld van. De SGP wil niet dat boeren iedere vier jaar overgeleverd zijn aan de grillen van een ander provinciebestuur. Volgens de partij moeten alle ondernemers kunnen vertrouwen op een stabiele overheid.
‘Zeventig procent minder’
De Partij voor de Arbeid is het er helemaal mee eens met dat de provincie extra middelen moet krijgen. Ook de Partij voor de Dieren lijkt dit een goed idee. De partij reageert op de stelling dat ‘het aantal gehouden dieren met minstens zeventig procent wordt verlaagd’. 50PLUS zegt dat waar een wil is een weg is. Dit geldt volgens de partij ook voor de provincie op dit punt.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio de verhalen hierover op de website. In de komende edities van Vee & Gewas verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die in de provincie Gelderland meewerkten aan dit onderzoek zijn PvdA, Partij voor de Dieren, CDA, ChristenUnie, SGP en 50PLUS.