Fotoserie: Hoenwaard en Wapenveldsebroek onder water gezet
Doel hiervan is de weidevogels een aantrekkelijke plaats te geven waar de vogels en hun kuikens voedsel kunnen vinden. Door het deels onder water zetten van percelen ontstaan 'plasdras-gebieden'. Het is een maatregel die gunstig is voor weidevogels. Wormen en larven gaan langs de randen van het plasdras zitten. Zij vormen voor de volwassen weidevogels een grote voedselbron. Het water heeft ook een grote aantrekkingskracht op insecten. Die insecten zijn weer het voedsel voor de kuikens van weidevogels.
Vergoeding
Erik Riphagen heeft 70 melkkoeien en 52 hectare. Het deels onder water zetten levert hem meer op dan de eerste snede gras. Maar de vergoeding is eigenlijk niet meer dan het goedmaken van de inkomstenderving, volgens Cor Heidenrijk, coördinator weidevogels. Hij heeft het over 1.400 euro per hectare.
Ook in de Gelderse Waard bij Hattem komt een plasdras-pomp te staan. De pompen die de plasdras-gebieden nat moeten houden werken op zonne-energie. De gebieden dienen nat te blijven van 15 februari tot 15 juni. Op 15 mei gaat de pomp uit, op 15 juni mag er weer worden gemaaid.
Actieplan
Het aanleggen van plasdras-gebieden is een onderdeel van het actieplan van de provincie Gelderland voor verbetering van het leefgebied voor akker- en weidevogels. Het Collectief Veluwe plaatst dit jaar op 37 locaties plasdras pompen, onder andere in Arkemheen bij Nijkerk, langs de Randmeerkust bij Oosterwolde en zoals hier aan de westkant van de IJssel. Voor de investering heeft het Collectief subsidie aangevraagd bij een landelijke regeling die valt onder het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma.
Collectief Veluwe
Het Collectief Veluwe is een coöperatie van en voor agrariërs, die meewerken aan agrarisch natuurbeheer. De boeren stellen (delen van) hun percelen beschikbaar voor onder meer weidevogelbeheer. Jan Willem Lagerweij (met bril) van Collectief Veluwe haalt met de melkveehouder de matten van de zonnepanelen waardoor in de pomp direct water uit de sloot haalt. Andere percelen worden kruidenrijk gemaakt of worden door een paar koeien begraasd, waardoor weidevogelkuikens er insecten als voedsel kunnen vinden.
Het Collectief Veluwe zorgt ervoor dat de agrariërs hiervoor een beheervergoeding ontvangen. Behalve voor weidevogelbeheer, maakt het Collectief Veluwe ook afspraken met agrariërs over het beheer van landschapselementen, zoals knotbomen, poelen en hagen en over botanisch beheerde kruidenrijke graslanden. Hiermee maken boeren en het Collectief Veluwe het agrarische landschap voor mens en dier aantrekkelijker.
Van de 37 pompen staan er zeven langs de Oude IJssel in de hoogwatergeul bij Veessen. Als de zon schijnt, gaat er per uur zo’n 7 kuub door de slang de wei in.