ʻIBR-uitbraak Duitsland geen reden tot paniekʼ

De voorzitter, die zelf 150 jersey-koeien houdt in Aalten (GD), zegt niet erg te schrikken van de uitbraak. De angst dat het virus overwaait naar Nederland is niet groot. Allereerst omdat bij het Duitse bedrijf waar 70 procent van de koeien geïnfecteerd was alle 276 koeien zijn geruimd. Ten tweede omdat de gevolgen IBR zelf niet desastreus hoeven te zijn.
Symptomen
IBR ook wel bekend als de koeiengriep, veroorzaakt koorts, verminderde eetlust en beschadigde slijmvliezen bij geïnfecteerde koeien naast het zeer bekende vocht uit de neus. Gevolgen van een IBR-besmetting zijn onder andere een verminderde melkproductie en het mogelijk verwerpen van kalveren. Zeer zelden veroorzaakt IBR een mogelijk dodelijke longontsteking.
„In het ergste geval zal de veehouder extra kosten moeten maken om de koeien in te enten tegenover een verminderende melkproductie. Koeiengriep is niet vergelijkbaar met de vogelgriep. Dus het is niet zo dat je halve stapel op apegapen komt te liggen. Je kan wel gewoon verder draaien”, zegt Ormel. „En in Duitsland is er sprake van status 10. Hier niet. Dus het risico dat er in Nederland koeien geruimd moeten worden is sowieso minimaal.” Status 10 betekent dat alle koeien die met BHV1 of IBR besmet zijn geruimd moeten worden.
Maatregelen
Mochten boeren zich toch zorgen maken om de BHV1-uitbraak, dan kunnen zij zich wapenen door extra hygiënemaatregelen te treffen. „Schone laarzen en overalls voor alle erfbetreders is verstandig. Maar bij mijn bedrijf, en zo zal dat bij de meeste bedrijven zijn, is dat al de norm om eventuele andere ziektes buiten de deur te houden.”