Kees Koolen wil van pluimveebedrijf Groesbeek zuivelfabriek maken
Om tot dit eindoordeel te komen is de eigenaar in gesprek gegaan met omwonenden van de locatie en andere belanghebbenden. Nu zal het bedrijf de verdere plannen voor een zuivelverwerkend bedrijf verder uitwerken. Koolen zal de bestemmingsplanprocedure voor het omvormen van het gebouw voorbereiden.
Het doel is om een innovatief en duurzaam bedrijf te ontwikkelen, die onder andere zuivel uit de streek zal verwerken. ‘Extra aandacht zal worden besteed aan de opmerkingen van raadsleden, buren en andere belanghebbenden’, meldt adviseur Marcel Schiphorst van Schiphorst Bemiddeling & Advies.
Keuze
Na de zomer van 2018 stemde de gemeenteraad van Berg en Dal met een kleine meerderheid voor de herontwikkeling van de locatie aan de Dennenkamp in Groesbeek. Kees Koolen moest vervolgens kiezen of hij het al bestaande bestemming agrarisch wil gebruiken, waarbij een leghenbedrijf is toegestaan. De andere keuze was het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure, om een kleinschalige zuivelfabriek te kunnen realiseren.
‘Die keuze is niet alleen van de ondernemer, maar heeft ook impact op de omwonenden’, aldus Schiphorst. De adviseurs hebben de afgelopen maanden daarom gesprekken gehad met de omwonenden van de locatie. „We kunnen het niet iedereen 100% naar de zin maken, maar het directe contact wordt gewaardeerd. We willen als goede buren met elkaar in gesprek blijven en elkaar zoveel mogelijk tegemoet komen.”
Overlast
Voor een gebouw dat tegen de woonkern van Groesbeek aan ligt, moet een nieuwe invulling kopen. De meerderheid van de omwonenden kiest voor een zuivelfabriek. In de gesprekken met hen is gepraat over geur, geluid, verkeer, verwerking en afzet in de regio, werkgelegenheid, energie en afschermende beplanting. Een aantal omwonenden betreurt het dat het gebouw aan de Dennenkamp geen agrarische functie behoudt. ‘De zuivelfabriek kan echter wel een grote betekenis hebben voor het toekomstperspectief van melkveebedrijven in de omgeving.’
Zuivelfabriek
In de fabriek zal zowel lang houdbare zuivel als verse streekproducten worden geproduceerd. In samenwerking met het burgerinitiatief ‘Naar een duurzame Ooijpolder’ wordt bekeken hoe de melkveehouderij in de regio verduurzaamd kan worden in combinatie met prijszekerheid voor de boeren.
Binnenkort wordt er een intentieovereenkomst met het college van Berg en Dal getekend, waarin afspraken en randvoorwaarden worden vastgelegd. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar onder meer het verkeer. Uitkomsten worden in het najaar van 2019 verwacht.