Geen steun van provincie voor Overijsselse boeren bij weersextremen
De meningen van de partijen waarom de boeren geen steun krijgen van de provincie zijn te verdelen in drie groepen. GroenLinks staat er neutraal in, maar motiveert haar antwoord verder niet.
Taak van het Rijk
Het CDA vindt financiële steun bieden bij schade door weersextremen bijvoorbeeld een taak van de nationale overheid. SGP sluit zich hier bij aan. De VVD vindt dat er voldoende maatschappijen zijn waar ondernemers zich kunnen verzekeren en vindt het daarmee ook geen taak van de provincie. De partij zegt wel dat als er rampen zijn, alle overheden, en dus ook de provincie moeten bijspringen.
PvdA vindt dat het Rijk moet bijspringen als het gaat om extreme situaties. Ook voor de partij ligt de verantwoordelijkheid dan bij het Rijk of Europa. PvdA heeft daarbij wel een vereiste. Dit kan volgens de partij alleen als het niet meer onder bedrijfsrisico valt.
Bedrijfsrisico
Een aantal andere partijen sluiten zich daarbij bij PvdA - die schade door weersextremen ziet als primair ondernemersrisico - aan. 50PLUS zegt dat iedereen last kan ondervinden van weersextremen en geeft aan dat wat hen betreft ook onder bedrijfsrisico valt. D66 ziet het in beginsel ook als een verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. De partij zegt dat er schadeverzekeringen beschikbaar zijn. Ook de PVV vindt dat schade door weersextremen in een bedrijfsverzekering gedekt moet worden.
D66 neemt in haar antwoord nog wel mee dat de overheid bij zeer uitzonderlijke situaties boeren tegemoet kan komen. Volgens de partij is dit wel bij hoge uitzondering.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio de verhalen hierover op de website. In de komende edities van Vee & Gewas verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die in de provincie Overijssel meewerkten aan dit onderzoek zijn PVV, CDA, 50PLUS, SGP en VVD.