Fotoserie: Foto's: Melkveehouder Halle verdenkt wolf van aanvreten kalverkadaver
„Mijn dochter had het kalf aan de weg gelegd en afgedekt met zeil en klinkers”, zegt Dorien. „De volgende ochtend lag het een meter of vier verderop, midden op de weg.” De veearts die een dag later toevallig langskwam bekeek de foto’s die de melkveehouder had gemaakt van de situatie. „Volgens hem kon het niet anders dan dat het een wolf is geweest. Welk dier trekt anders een kalf van 35 kilo over de weg heen?”
Het onbekende dier heeft een deel van een poot afgebeten en toegeslagen bij de kaak van het kalf. „Maar we hebben geen melding gedaan bij een instantie. Omdat het kalf toch al dood was kunnen we geen schadevergoeding ontvangen.”
Speculatie
Volgens woordvoerder Maurice La Haye van Wolven in Nederland is het pure speculatie. „Er zijn geen recente meldingen van de aanwezigheid van wolven in die buurt. Dus daardoor lijkt het al onwaarschijnlijk”, zegt La Haye. „En wolven kunnen aas eten, maar een dood kalf wordt door de wolf geassocieerd met mensen, dus die kans lijkt me ook klein.” Volgens La Haye is het waarschijnlijker dat dit het werk was van een hond of een vos. „Die dieren kunnen ook best een kalf van 35 kilo verslepen, dat doen vossen ook met het kadaver van een ree.”
De woordvoerder van Wolven in Nederland zegt dat DNA-onderzoek eigenlijk de enige manier is om echt uitsluitsel te geven. In het geval van een wolf die bijvoorbeeld een levend schaap pakt, wordt nog wel eens gekeken naar bijtwonden. Echter is dat volgens La Haye bij een kadaver niet het geval.
Pootafdruk
Wel hoorde Dorien van een buurman dat er een dag na de vondst van het aangevreten kadaver pootafdrukken zijn gevonden. „Die afdrukken zijn vergeleken met pootafdrukken die bij een eerdere wolvenaanval in de buurt (Ruurlo, red.) zijn waargenomen. Er waren geen verschillen te zien.”
La Haye spreekt dat tegen, nadat hij de foto's heeft bekeken. „De pootafdruk is sowieso van een hond. De afdruk is te rond voor een wolf.” Ook het vraatbeeld aan de kop is niet dat van een wolf. „Dit is typisch iets voor aaseters, zoals de vos. Waarom een deel van de achterpoot ontbreekt is natuurlijk onduidelijk, maar het lijkt of het gewricht is doorgebeten. Mijn conclusie: er zijn geen aanwijzingen dat hier een wolf in het spel is.”
Schapen
Het leek in de maand februari even wat stiller te zijn wat betreft meldingen van wolvenaanvallen. Toch zijn er weer enkele gevallen aangemeld bij het faunafonds BIJ12; op 20 februari in Heeten (OV), 22 februari in Lemelerveld (OV) en op 24 februari in Daarle (OV). In totaal zijn in februari twaalf dode schapen aangemeld, waarvan eigenaren vermoeden dat de wolf de oorzaak is geweest.
Volgens woordvoerder Sandra Binken van faunafonds BIJ12 - waar boeren doorgaans hun schade doorgeven - zijn er nooit eerder meldingen gedaan van wolven die een kadaver hebben aangevreten of een levend kalf hebben aangevallen.
LET OP: De laatste foto in de serie kan als schokkend worden ervaren.