‘Boer betaalt deel van kosten voor aanleg Reevediep’

Verschrikkelijk, een drama, zo omschrijven ze de afgelopen jaren. Voor het Reevediep moesten ze ruim achttien hectare grond inleveren. Een klein deel van die grond werd zelfs onteigenend. In ruil kwam er grond van een gestopte buurman. „Maar die grond is gewoon van mindere kwaliteit en slempt veel eerder dicht. Dat kunnen we aantonen met uitgebreide bodemonderzoeken, maar Overijssel denkt daar anders over. Het is klei en groen zeggen ze. Nooit hebben ze ons serieus genomen. Die zaak over schadevergoeding of compensatie loopt nog steeds bij de Pachtkamer. Deze weken zou er een uitspraak komen, maar die is uitgesteld tot 2 april. Daar kan de provincie weer tegen in beroep gaan. Dan ben je zo een jaar of langer onderweg”, vertelt Thea.
Deel betalen
De bestuurders deden het allemaal zo goed voorkomen, zo’n tien jaar geleden. Toen werden de eerste informatiebijeenkomsten gehouden over wat destijds nog de bypass Kampen heette. „Ik hoor het toenmalig Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk en de Kamper wethouder Bert Boerman (nu Overijssels gedeputeerde, red.) nog zeggen. De boeren hoefden zich nergens zorgen over te maken. Het zou allemaal goed komen, ook financieel. En nu is de realiteit dat wij als boer dus een deel betalen. We hoeven er niet beter van te worden, maar ook niet slechter. Dat is toch niet zo gek”, vult Stephan aan.
Lees het hele verhaal van Stephan en Thea Schutte en CU-raadslid Jan Willem Schutte in de komende editie van Vee & Gewas. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefnummer aan.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen