6,5 miljoen voor het aanpakken van asbestbodems in Twente
„De verontreiniging van bodems met asbest is een serieus gezondheidsrisico in de gemeente Hof van Twente en de omliggende gemeenten”, stelt gedeputeerde Annemieke Traag. „De afgelopen jaren zijn flinke slagen gemaakt met grootschalige saneringsprojecten als Hoogenkamp, ’t Gijmink en de asbestwegen. Maar verspreid in de zeven gemeenten liggen nog tal van verontreinigde erven en percelen”, aldus de gedeputeerde.
Eternit in Goor
Provincie Overijssel stelt dat de bodems in grote delen van Twente in het verleden verontreinigd zijn geraakt met asbest door de aanwezigheid van asbestdakenproducent Eternit in Goor. ‘De verontreinigingen zijn ontstaan vóór 1993, en vaak te relateren aan het gebruik van asbesthoudend afvalmateriaal voor verharding van wegen en erven’, laat de provincie op haar site weten.
Zwaartepunt
De ruim 6 miljoen euro is bestemd voor 62 saneringsprojecten en 147 bodemonderzoeken, verspreid over de zeven gemeenten. Het zwaartepunt ligt daarbij volgens de provincie in de gemeente Hof van Twente. Het betreft een eerste serie van verontreinigingen die bekend zijn of van vermoede verontreinigingen.
Projectbureau Bodem Asbest Sanering
Een deel van het geld is ook bedoeld voor het inrichten en bemensen van het gezamenlijk opgerichte Projectbureau Bodem Asbest Sanering (BAS). Dit bureau werkt voor provincie Overijssel en de zeven gemeenten. Het projectbureau gaat verontreinigde erven en percelen in de zeven gemeenten in kaart brengen, onderzoeken en indien nodig saneren.
Het projectbureau dient ook als centraal loket voor vragen en meldingen van bedrijven en burgers. „Het doel van onze gezamenlijke inspanningen is een schone, veilige en aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners van Twente”, zegt Traag.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek