Extra aandacht voor MER-rapportage herbouw De Knorhof
In 2017 kwamen bij een brand De Knorhof 20.000 varkens om het leven. Een ongekend groot aantal en de brand veroorzaakte een nationale verontwaardiging. Temeer, omdat varkenshouder Adriaan Straathof al eerder op een negatieve wijze in het nieuws kwam.
Het bedrijf Sebava van varkenshouder Straathof gaat in Kapel-Avezaath een varkenshouderij herbouwen en plannen zijn al vergevorderd. In de nieuwe situatie zal het bedrijf ruimte bieden aan maximaal 28.860 varkens. Voordat de provincie Gelderland besluit over de omgevingsvergunning worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.
Vergrootglas
Voor het varkensbedrijf en provincie is er alles aan gelegen om de elke procedure op de juiste manier te volgen omdat ieder detail door een vergrootglas bekeken gaat worden. De Omgevingsdienst Regio Nijmegen heeft - namens de provincie Gelderland - de Commissie MER daarom om advies gevraagd over de gewenste inhoud van het rapport. Overigens is een MER-rapportage verplicht voor elke vergunningverlening.
Milieueffectrapport
Het milieueffectrapport moet de gevolgen van het nieuwe bedrijf voor de leefomgeving, volksgezondheid, natuur en landschap in beeld brengen, en mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden om deze effecten te verminderen. Daarnaast adviseert de commissie speciale aandacht te besteden aan maatregelen voor brandveiligheid en dierenwelzijn.
Het rapport dient ook als communicatiemiddel voor de omgeving. Daarom vraagt de commissie specifiek aandacht voor de leesbaarheid voor niet-ingevoerde lezers. Geadviseerd wordt om de effecten niet alleen te beschrijven ten opzichte van de eerder vergunde situatie van vóór de brand, maar ook ten opzichte van de huidige feitelijke situatie, zodat duidelijk wordt wat er voor de omgeving verandert.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Twitter
Bron: Omgevingsdienst Regio Nijmegen