Agrarische debat Stimuland over komende Statenverkiezingen
Verkiezingsdebat Overijssel: 'Geen energiecowboys in Overijssel'

Op de door Stimuland, OAJK en LTO bij FarmFocus in Dalfsen georganiseerde debatavond over de verkiezingen en de landbouw liet alleen Luuk Folkers (PvdD) een ander geluid horen; „De energieopgave is zo groot dat je er anders niet komt. Er zal een deel van de landbouwgrond nodig zijn voor zonneparken. Dat ontkennen is sprookjes verkopen.”
Stellingen
Vier stellingen kregen de aanwezige vertegenwoordigers van bijna alle politieke partijen die 20 maart in Overijssel meedoen voorgelegd, allemaal gericht op landbouw en platteland. De meeste woordvoerders bleken uitstekend op de hoogte, waarbij zo ongeveer iedereen wel kon buigen op agrarische ouders of grootouders. „Maar ik vind het jammer dat ik nu de enige praktiserende boer ben op een verkiesbare plek. De provinciale politiek loopt zo het risico te praten over boeren en niet met boeren”, zo kon veehouder en zuivelondernemer Klaas de Lange (nr 11 op de CDA-lijst) niet nalaten om op te merken.
Jonge boeren
De standpunten van de verschillende partijen bleken op een aantal punten van elkaar af te wijken. De (financiële) steun voor jonge boeren kan bijvoorbeeld niet meteen op volledige steun van PvdA, VVD, D66 en PvdD rekenen. „Het gaat om de transitie naar een duurzame agrarische sector waarbij de provincie moet helpen. Of dat dan wel of geen familiebedrijven zijn is dan even minder van belang. Bovendien, boeren willen vooral rust en duidelijkheid met de regels”, zo stelde Wybren Bakker (lijsttrekker D66). „De VVD koestert de bedrijfsopvolger maar we willen die niet aan het subsidie infuus leggen. Met een subsidie kun je hoogstens iets aanjagen bij de start”, vond Gert Brommer (VVD).
„Geen subsidie-infuus maar wel moeten we als provincie jonge boeren alle hulp geven die nodig is”, reageerde Renate van der Velde (lijsttrekker ChristenUnie). „Steun voor jonge boeren om het bedrijf over te kunnen nemen is mooi om iets aan te jagen. Jonge boeren moeten we koesteren”, zo vulde Klaas de Lange aan. Om daarna Ria Smit (50Plus) te vertellen dat prijzen van landbouwgrond nu soms al met 5 nullen worden geschreven. Smit had kort daarvoor opgemerkt hoe verrast ze was dat voor een hectare landbouwgrond ‘een prijs met 4 nullen’ moet worden neergelegd.
Vrijkomende agrarsiche bebouwing
Bij de stelling dat de provincie gemeenten moet dwingen om meer mogelijkheden voor VAB (Vrijkomende Agrarische bebouwing) te bieden werd het vooral een principieel verschil. Niks dwingen als provincie, want gemeenten weten heel goed wat ze moeten doen, zo vinden PvdA, VVD en PvdD. „Gemeente en bewoners kunnen heel goed zelf bepalen wat er met de VAB moet gebeuren, dat is geen provinciale taak al is het onderwerp belangrijk en sympathiek”, vatte Peter Hermans (PvdA) samen. „Ik lees hier liever in plaats van dwingen dan ook overtuigen”, nuanceerde Dirk van Dijk (SGP). D66 ziet via het gebruiken van VAB kansen voor nieuwe buurtschappen op een vitaler platteland („En omdat we als provincie meebetalen mogen we toch ook eisen stellen?”) en de SP vindt dat gemeenten best een handje geholpen mogen worden.
„Maar VAB is heel divers, boerderijen, stallen en schuren kunnen totaal verschillend zijn qua nieuwe gebruiksmogelijkheden. Daarom moet je een nieuw gebruik vooral overlaten aan lokale bewonersinitiatieven, er zijn er al zo’n 200 in Overijssel”, waarschuwde Kees Slingerland (GroenLinks). Vanuit de zaal kwam daarna de waarschuwing van een veehouder: „Let er als politiek wel heel goed op dat die nieuwe woningen in het buitengebied de agrarische bedrijven niet in de weg mogen zitten.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen