Twentse proef met gebruik dunne fractie varkensmest bij mais krijgt vervolg
Onderzoeker Herman van Schooten (Wageningen Livestock Research) maakte dat op het varkensbedrijf van de maatschap Workel-Doeschot in Ambt-Delden bekend na een proef vorig jaar op een maisveld bij het akkerbouwbedrijf van Hendrik Gersen in Markelo. De POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) tekende voor het opzetten van de proef waarbij met verschillende stroken met verschillende bemesting werd gewerkt. Daarna werd de geoogste mais gemeten en gewogen.
Mineral Valley Twente
De vier Twentse varkenshouders Wouter Oude Voshaar (voorzitter POV regio Overijssel), Jan Doeschot (oud-voorzitter NVV Twente), Gerben Dekker (bestuurslid POV Overijssel) en Erik Dood (bestuurslid LTO Twente-Zuid) werkten samen met hun akkerbouw-collega Gersen mee aan de proef als onderdeel van Mineral Valley Twente. Deze netwerkorganisatie is sinds een kleine twee jaar actief en stimuleert het vinden van oplossingen die de bodemvruchtbaarheid in Twente verbetert en het mestoverschot omzet in waardevolle grondstoffen. Onder meer gemeenten, regionale en provinciale overheden, agrarische organisaties (LTO, POV en OAJK), bedrijven en coöperaties (Twence, ForFarmers, Rabobank, Cogas), onderwijsinstellingen (Universiteit Twente en Van Hall Larenstein) maar ook Natuur en Milieu Overijssel, waterschap Vechtstromen en Vitens werken hierin samen.
Vervolgproef
De proeftuin ‘aanwending dunne fractie varkensmest’ van 2018 zal dit jaar zeker een vervolg krijgen. Het plan was om minstens drie opeenvolgende jaren op twee kavels met gras en twee kavels met mais te gaan werken. Financieel is dat nog niet rond waardoor er dit jaar eerst alleen een vervolgproef komt met het gebruik van de dunne fractie van varkensmest op maisland.
Gezien de bijzonder droge zomer van vorig jaar is dat vervolgonderzoek belangrijk, zo vond onderzoeker Van Schooten; “We hebben vier keer beregend voordat op 17 september de mais eraf ging om apart gewogen en gemeten te worden. Die droogte kan invloed hebben. Bij een meerjarige proef op gras- en maisland kun je behalve de gewasopbrengsten, toch mooi 17 ton droge stof vorig jaar per ha, ook beter de milieugevolgen meten zoals nitraatuitspoeling. Wel was op dit proefveld in Markelo het organische stofgehalte van de bodem vrij hoog. Op schrale zandgronden zal dat minder zijn, daar zijn we op zoek naar.”
Circulair
De vier Twentse varkenshouder hebben graag meegewerkt. “Want nu rijdt de vrachtwagen met mest soms je erf af terwijl dan tegelijkertijd de vrachtwagen met kunstmest komt aanrijden. Varkensmest hebben we in de regio genoeg terwijl we kunstmest moeten aanvoeren. Met de juiste verwerking en samenstelling van de dunne fractie hebben we uiteindelijk geen kunstmest meer nodig. Maar voordat we zover zijn moeten we eerst aantonen dat mest een hoogwaardig product is en geen afval zoals nu is vastgesteld in de wet. De mest afzetten in eigen omgeving is niet alleen voor ons als varkenshouders belangrijk maar ook voor akkerbouwers. Die kunnen dan mineralen uit de eigen regio gebruiken in plaats van kunstmest, echt circulair,” zo liet Gerben Dekker weten.
Overijssels Gedeputeerde Hester Maij had een speciale wisseltrofee, die zij vorig jaar bij het eerste congres van Mineral Valley Twente kreeg, meegebracht naar Ambt-Delden voor POV en de vijf deelnemers aan deze proeftuin. “Want als dit een succes wordt, dan kun je het over heel Nederland uitrollen. Ik ben heel blij met jullie als actieve agrarische ondernemers in Twente, maar bij dit onderwerp hebben we natuurlijk de hele keten nodig, niet alleen de boeren.”
Provinciale cheque
Maij, zij bracht een provinciale cheque van bijna 20.000 euro mee, vind samenwerken en elkaar motiveren bij Mineral Valley Twente van groot belang. “Ik ben ook heel blij dat het ministerie van LNV hier vandaag aanwezig is. In dat kader is het ontzettend belangrijk om enerzijds de aanvragen voor subsidies goed te onderbouwen maar anderzijds ook de bereikte resultaten nauwkeurig en compleet vast te leggen. Ik weet hoe belangrijk zowel het ministerie als Brussel dat vinden als het om mest gaat.”
Voorzitter (en wethouder van Hof van Twente) Wim Meulenkamp kan zich daar in vinden. “De kern van Mineral Valley Twente is dit soort proeftuinen waarvan we er nu, zo’n kleine twee jaar na de start, zo’n 17 hebben. Dan pas kun je daadwerkelijk dingen doen en goed en nauwkeurig meten. En dat laatste is belangrijk zodat LNV zich kan verantwoorden bij de EU. In ieder geval wil ik iedereen met plannen en initiatieven in Twente oproepen om zich bij ons te melden.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen