‘Boeren moeten beloond worden voor bijdrage aan versterken biodiversiteit’
Bij aanvang van de avond kregen alle elf debaters een shirt van het GAJK uitgereikt met daarop de tekst ‘Yes we farm!’. „We zijn trots op jonge boeren en dat willen we met dit shirt laten zien”, aldus Gert-Jan Eggink namens GAJK. Hij nodigde de debaters uit om het shirt aan te trekken. Enkel CDA-gedeputeerde Peter Drenth gaf hier gehoor aan. De gespreksleider van de avond was Gert-Jan Oplaat en er werden vier stellingen behandeld.
Biodiversiteit
De eerste stelling van de avond had betrekking op dat ondernemers die de biodiversiteit versterken moeten kunnen groeien. Ben Haarman, voorzitter LTO Noord Regio Oost, introduceerde het onderwerp: „De boer doet al veel op het gebied van biodiversiteit maar de boer kan het niet alleen. Ecologie kan niet zonder economie dus boeren moeten beloond worden voor hun bijdrage aan de versterking van biodiversiteit.”
Het merendeel van de debaters, met uitzondering van Janet Duursma (GroenLinks) en Luuk van der Veer (Partij voor de Dieren), was het eens met de stelling. Ook een overgrote meerderheid van de zaal, waarin een handjevol boeren had plaatsgenomen, kon zich vinden in de stelling. „Ik wil het misverstand uit de wereld helpen dat GroenLinks tegenover de boer staat. We hebben boeren nodig dus wij als GroenLinks zijn ook voor boeren”, stelt Duursma. „We zijn voor het versterken van biodiversiteit en agrarische bedrijven zijn hier cruciaal bij maar we zijn tegen verdere uitbreiding.”
Boeren belonen
Gedeputeerde Drenth vindt dat de samenleving boeren moet belonen voor hun bijdrage aan het versterken van de biodiversiteit. „De samenleving wil ook de biodiversiteit versterken maar je kan niet van een ander vragen om dit voor je op te lossen. Daarom moet er een beloning komen.” GroenLinks en 50PLUS zijn het hiermee eens: „Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. De huidige prijs is veel te laag”, aldus 50PLUS-lijsttrekker Marcel Bruins. D66 vindt dat er in de provincie veel moet gebeuren op het gebied van biodiversiteit. „Het is belangrijk dat we landschapselementen terugbrengen maar er is op het gebied van aanleg en onderhoud ook actie vanuit de provincie nodig”, stelt D66-Statenlid Antoon Kanis.
Roofdieren
Tijdens het debat kwam vanuit de zaal de opmerking dat er geen vogels en insecten meer zichtbaar zijn in de Achterhoek en er ‘enkel gemillimeterde weilanden te zien zijn’. Agnes Gunnewijk, melkveehoudster uit Beltrum en fractievoorzitter CDA Waterschap Rijn en IJssel, was ook aanwezig in de zaal en sprak dit tegen. „Boeren doen hun stinkende best voor vogels en insecten maar roofdieren krijgen de overhand. Daar gaat een heleboel mee verloren.”
Bruins is het met de melkveehoudster eens: „Er zijn te veel roofdieren, daar moet je iets aan doen.” Ook Klaas Ruitenberg (SGP) vindt dat er iets aan de situatie gedaan moet worden. „We hebben roofdieren zoals de vos opnieuw in ons land gebracht maar deze zijn nu onschendbaar. Dat is funest.” Partij voor de Dieren is het hier niet mee eens: „De schuld wordt nu bij de roofdieren gelegd maar de invloed van de mens wordt nu geheel ontkend”, vindt Van der Veer.