Foodcamps brengen kind en ouders in beweging voor eten op de boerderij

De Foodcamps is een initiatief van de agrifood-ondernemers Judith de Rijk uit Olst en Hanneke Stegeman uit Apeldoorn. Hun platformorganisatie zorgt ervoor dat boeren, BSO (buitenschoolse opvang organisaties), kookpartners, maaltijdleveranciers, supermarkten, gemeenten en gezondheids- en fitheidsorganisaties met elkaar samenwerken. De organisatie wil ook bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen en hun ouders letterlijk in beweging te brengen maar ook het verhaal achter het eten te laten beleven op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt.
Lokaal
Alle Foodcamps worden ingevuld met lokale partners. Het agrarische bedrijf vult samen met een restaurant en een sportbedrijf de onderdelen in, bijgestaan door studenten van bijvoorbeeld het ROC of de lokale kinderopvangorganisatie. De plaatselijke supermarkt levert aanvullende producten voor het kookonderdeel en voert actie in de winkel. Ook wordt het Foodcamp mede ondersteund door gemeenten en gezondheidsorganisaties.
De organisatie zorgt voor een foodtrailer zodat op elke plek in de buitenlucht bij een boerderij kan worden gekookt. Een kok van een plaatselijk restaurant maakt samen met kinderen en ouders iets lekkers klaar van de producten die de kinderen eerst samen met de boer hebben geoogst. De Foodcamps kunnen ook speciaal voor kinderopvang en scholen worden georganiseerd. Voor zowel scholen als BSO is hiervoor subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar.
Kennis
Uit onderzoek (2018) in het kader van de kennisvoucher-regeling van de provincie Overijssel blijkt dat ouders het belangrijk vinden dat dat hun kinderen meer kennis over voedsel en de herkomst ervan krijgen. Anderzijds wil de landbouw graag hun verhaal vertellen. Tijdens hetzelfde onderzoek is een enquête gehouden onder boeren. Daaruit bleek dat het ‘op een eigen manier’ kunnen vertellen en invullen van het verhaal over de productie van voedsel een belangrijke reden is om mee te doen aan een initiatief zoals het Foodcamp.
Het eerste Foodcamp is 19 april op melkveebedrijf De Bolkhorst in Apeldoorn, het dertiende en laatste op 11 oktober op biologisch varkensbedrijf Neimeijer in Heino. Alle data en andere informatie staan op www.lekkerboer.nl/foodcamp
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lekker Boer