Gelders verkiezingsdebat: ‘Uitvoering VAB-beleid is geen taak van de provincie’
Riek van der Harst van Stimuland leidde de stelling over VAB in bij de elf debaters en het publiek, dat niet leek te bestaan uit veel boeren. „Het is inmiddels helder dat er veel boeren zijn die stoppen en dat er dus veel onroerend goed vrijkomt. Als je het platteland leefbaar wil houden dat moet er iets gebeuren.” De stelling betrof de vraag of de provincie het beleid voor VAB moet veranderen, om gemeenten te dwingen sneller toestemming te geven voor andere vormen van bedrijvigheid op het platteland.
Verdeeldheid
De belangstellenden in de zaal én de debaters mochten hun mening laten horen door middel van het opsteken van een groene (voor) of rode (tegen) kaart. In de zaal en ook onder de elf deelnemende partijen heerste grote verdeeldheid.
Marcel Bruins (50PLUS) kreeg als eerste de gelegenheid van gespreksleider Gert-Jan Oplaat om te reageren op de stelling. „Het is de gemeente die in een dergelijk geval het bestemmingsplan aanpast, niet de provincie. Wel vind ik soepele regels nodig vanuit de gemeente, dat is van toegevoegde waarde.”
Rolverdeling
Huidig landbouw-gedeputeerde en nummer 3 op de lijst van het CDA, Peter Drenth, is nog wat duidelijker: „Ik vind het absoluut niet kunnen, want de provincie gaat hier helemaal niet over. Wij laten vanuit de provincie wel regels van gemeenten toe”, aldus Drenth. Wel erkent hij dat leegstand een groot probleem dreigt te worden in de provincie. „Iedere dag stopt er in Gelderland een bedrijf. Het grote zorgpunt is volgens mij de veiligheid.” Ook VVD’er Rosmarijn Boender maakt zich druk om de veiligheid. „We zien verschuiving van criminaliteit naar Gelderland. De gemeente moet ruimte krijgen om dat aan te pakken, de provincie moet dat faciliteren.”
Drenth wil benadrukken dat er een goede rolverdeling moet zijn tussen provincie en gemeente. „Laat ieder zijn eigen deel pakken. De provincie kan wel helpen bij het bewegen naar het boeren van morgen. Zo vinden wij dat er bijvoorbeeld een financiële rol moet zijn van de provincie in het geval van asbestsanering.”
Geen verstedelijking
Kandidaat-Statenlid Jan Daenen van PvdA geeft ook aan dat de gemeente veel beter inzichtelijk heeft wat de huidige situatie is op het platteland. Daarnaast waarschuwt de jonge politicus: „Je moet niet alleen maar naar economie kijken, ook naar natuur en recreatie. Je moet kijken wat er nodig is en wanneer mogelijk ook financieel bijdragen.” SP-debater Yurre Wieken beaamt het standpunt van PvdA: Over welke bedrijvigheid hebben we het? We moeten het platteland niet verstedelijken.”
Sloop
Luuk van der Veer van Partij voor de Dieren grijpt de stelling aan om zijn standpunt over het aantal dieren in Gelderland duidelijk te maken: „Wij vinden dat er 70 procent minder dieren gehouden moeten worden, we eten veel te veel vlees.” Volgens hem moeten de stallen die daarbij leeg komen te staan gesloopt worden om er vervolgens iets nieuws te kunnen bouwen.
Dirk Vreugdenhil van ChristenUnie ziet wel iets in een sloopfonds voor VAB. „Dat moet er komen om verrommeling van het buitengebied tegen te gaan.”
Petra Bakker van Lokale Partijen Gelderland – Code Oranje is juist tegen sloop. „Een nieuwe bestemming voor VAB is heel erg belangrijk, maar wij vinden dat de stenen moeten blijven staan. Wij denken aan een woonbestemming, voor jong en oud.” Ook Tinie te Dorsthorst, bestuurslid van waterschapspartij Dorpshuizen en Kleine Kernen vindt dat er naar een woonbestemming moet worden gekeken. „We moeten niet alleen kijken naar boeren, maar ook jonge mensen moeten we in het buitengebied houden. We moeten zorgen dat ze er kunnen blijven wonen.”
D66 spreekt dat bij monde van Antoon Kanis tegen: „Wij willen dat er woningen worden gebouwd in kleine kernen, niet op het platteland.”