Waterschap controleert schoonmaak sloten met satellietbeelden
Uit een proef met de software en satellietbeelden die is uitgevoerd in een klein gebied, blijkt dat 80 procent goed van de sloten goed wordt beoordeeld op basis van satellietfoto’s. „Nu is gebleken dat het systeem goed functioneert, gebruiken we het vanaf de eerstvolgende controleronde voor ons hele werkgebied”, zegt bestuurslid Henk Oegema van het waterschap. „Alleen de afgekeurde sloten worden dan nog bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is. Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken. Deze ‘digi-schouw’ levert enorme tijdwinst op en bespaart in personeelskosten.”
2.460 kilometer
De zogenoemde schouw vindt ieder jaar plaats in november. In totaal moeten er in het werkgebied van Drents Overijsselse Delta dan 8.000 sloten met een totale lengte van 2.460 kilometer gecontroleerd worden op het onderhoud. Eerder werd dat gedaan door zestig medewerkers van het waterschap, wat ongeveer een week in beslag nam. Vanaf nu hoeven dus slechts de ‘afgekeurde’ sloten bezocht te worden door medewerkers.
Goede afvoer
Volgens het waterschap is deze jaarlijkse controle nodig om te zorgen dat er geen wateroverlast ontstaat door achterstallig onderhoud. „Door het water via een heel stelsel van watergangen, stuwen en gemalen te sturen, kunnen we in natte tijden wateroverlast tegengaan en in droge perioden water vasthouden of extra aanvoeren”, aldus Oegema. De eigenaren en pachters van kleine watergangen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de schouwsloten. Dit bestaat uit maaien van het talud en de waterbodem, uitdiepen van de bodem en schoonmaken van duikers.