Column: Landbouw, let op uw water
Op 20 maart mag u naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook uw stem uitbrengen bij de waterschapsverkiezingen. De landbouw is direct door drie van de negen geborgde zetels vertegenwoordigd in het algemeen bestuur, net zoals het bedrijfsleven en de natuurorganisaties.
De agrarische sector moet bij het waterschap óók goed vertegenwoordigd worden in de resterende 21 zetels.
Haags speeltje
De verandering van het klimaat brengt grote gevolgen met zich mee. Het waterschap heeft een belangrijke rol bij het opvangen van deze gevolgen van klimaatverandering. Nederland heeft een klimaatakkoord gesloten en deze wordt in de politiek, met al hun idealistische achtergronden, bediscussieerd. Het klimaatakkoord is nu een 'Haags speeltje' geworden. Door de klimaatadaptatie bij de waterschappen neer te leggen, krijgt de politieke waan van de dag een kleinere rol bij beleidskeuzes. Bij het waterschap worden de besluiten meer op basis van kennis en feiten genomen, waardoor klimaatadaptatie geen politieke speelbal wordt. De provincies moeten hierover met de waterschappen, een overeenkomst sluiten zodat de uitvoering bij het waterschap komt te liggen.
Een goede samenwerking tussen het waterschap en de provincie is hierbij noodzakelijk. Wanneer een partij, die beschikt over kennis en feeling van de landbouw, zowel binnen het algemeen bestuur van het waterschap als ook in de Provinciale Staten vertegenwoordigd is, is afstemming tussen de provincie en het waterschap beter gewaarborgd.
Initiatieven
Om uitvoering te kunnen geven aan de verschillende plannen, maar ook om initiatieven vanuit de samenleving te kunnen ondersteunen, is het van groot belang dat het waterschap dicht bij de burger en ondernemer staat. Dit geldt zeker voor de agrarische sector, ook gezien het grote economische belang. De Vruchtbare Kringloop heeft duidelijk aangetoond dat de agrarische sector resultaten boekt. Ook in de toekomst blijft hier een rol weggelegd voor het waterschap. Een ander voorbeeld is het programma Zoetwater Oost Nederland. Plannen, uit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, vormen een goede bijdrage aan het klimaatbestendig maken van het werkgebied maar ook aan de waterkwaliteit.
Waterveiligheid moet betaalbaar blijven zodat de waterschapsbelasting laag blijft. Dat wil niet zeggen dat er altijd voor de goedkoopste oplossing gekozen moet worden. Bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen voor waterbergingen wordt goede landbouwgrond zo mogelijk ontzien. Uitgangspunt bij waterberging is een optimaal gebruik van de ruimte en het stapelen van functies, zoals landbouw, natuur, recreatie en waterberging. Daarom moeten we maximaal inzetten op innovatieve technieken bij dijkversterking, beheersplannen en andere maatregelen.
Balans
We moeten zoeken naar een optimale balans tussen landbouw, natuur en waterbeheer. De agrarische sector moet bij het waterschap óók goed vertegenwoordigd worden in de resterende 21 zetels, omdat kennis van de landbouw noodzakelijk is voor goede afwegingen binnen het algemeen bestuur. Het CDA is de partij die zich volop inzet voor uw sector.
Theo Donderwinkel, boerenzoon en verkoopleider bij een Duitse coöperatie, werkt al ruim 30 jaar in de agrarische sector. Afgelopen 13 jaar was hij fractievoorzitter van het CDA in Oost Gelre. Nu is hij kandidaat voor het CDA bij het Waterschap Rijn en IJssel bij de verkiezingen op 20 maart 2019.
Tekst: Theo Donderwinkel
Beeld: Gaab van Hall