ForFarmers gaat reorganiseren
„Rekening houdend met de resultaten over 2018, en met de huidige marktomstandigheden, vinden we het verstandig om in de komende twee jaar de kostenbasis van de organisatie te verlagen door extra efficiency-maatregelen te treffen. We kijken daarbij naar het reduceren van het aantal fabrieken en het verminderen van ons personeelsbestand (125 tot 150 fte’s) als gevolg van de verdere standaardisatie en optimalisatie van onze processen. Tegelijkertijd zullen we blijven investeren in onze supply chain en in de introductie van innovatieve (digitale-) concepten ten behoeve van onze klanten.” Die boodschap had de CFO Yoram Knoop van ForFarmers. ForFarmers wil zo een totale kostenbesparing 10 miljoen euro in 2021 realiseren over hele groep exclusief Polen
Stijging volume
ForFarmers zag in 2018 het totale volume Total Feed stijgen met 4,9 procent tot 10,0 miljoen ton. De stijging kwam deels (+2,8 procent) door overnames en desinvesteringen in Polen, België en Nederland en deels (+2,1 procent) door een autonome groei. Het volume Total Feed dat in het cluster Nederland werd afgezet steeg met 2,9 procent tot 4,5 miljoen ton, bijna geheel door autonome groei. In het Verenigd Koninkrijk (VK) daalde de afzet licht met 0,4 procent. Bij mengvoer kwam de volumegroei uit op 4,2 procent. De totale omzet nam met 8,4 procent (+186 miljoen euro) toe tot 2.404,7 miljoen euro. De autonome omzetgroei was 5,1 procent, gedreven door volumegroei en hogere grondstofprijzen. De brutowinst steeg met 5,6 procent tot 443,4 miljoen euro. De onderliggende winst per aandeel over 2018 blijft gelijk aan die van 2017. Aandeelhouders kunnen een totaal dividend van 0,30 euro per gewoon aandeel tegemoet zien. Dit is gelijk aan het dividend over 2017.
Varkens
De prijzen voor vleesvarkens lagen in 2018 gemiddeld 12 procent lager dan in 2017. Dit was vooral het geval in België. Daar daalden de varkensprijzen in het vierde kwartaal van 2018 met 20 procent. Dit als een gevolg van de importrestricties door Aziatische landen vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in de Belgische Ardennen. Deze AVP uitbraak zette de varkensprijzen in België onder druk en is zorgelijk voor de varkenssector. Daarnaast is er in België een groeiende consumentenaandacht voor zowel de kwaliteit als de herkomst van voedingsstoffen en daarmee ook voor het terugdringen van antibiotica in voeders, signaleert ForFarmers. In de varkenssector nam het Total Feed volume toe, vooral door de hogere volumes in liquide co-producten. Dit als uitvloeisel van de strategische samenwerking met Baks die begin 2018 tot stand kwam. ForFarmers zette ook meer volume af aan varkenshouders, vooral in Duitsland. Deze toename werd ondersteund door contracten die ForFarmers heeft met meerdere inkoopgroepen. De toename werd verder gerealiseerd ondanks een structurele verkleining van de varkensstapel en de nieuwe fosfaatmaatregelen.
Brexit
Ondanks de potentiële groeimogelijkheden voor Britse varkenshouders om, door een toename van de varkensstapel, de zelfvoorzieningsgraad in het VK te verbeteren, bleef de varkenssector in het VK stabiel. ForFarmers verklaart dit doordat de import van varkensvlees van het continent aantrekkelijk geprijsd was, en door de onzekerheid rond Brexit. De mogelijke uitkomsten van de Brexit-onderhandelingen blijven onzeker. ForFarmers verwacht dat varkenshouders in het VK op termijn hun varkensstapel zullen uitbreiden, zodra de onzekerheden rond Brexit zijn verdwenen. ForFarmers ziet hier groeimogelijkheden omdat het VK niet zelfvoorzienend is in het aanbod van varkensvlees.
Mondiaal
De mondiale vraag naar varkensvlees neemt nog steeds toe, maar in Europa neemt de consumptie van varkensvlees langzaam af. In Nederland en Duitsland is sprake van een krimpende varkensstapel. In Europa is er echter een toenemende belangstelling voor lokaal geproduceerde concepten met specifieke claims als diervriendelijkheid. Dit leidt tot het ontstaan van meer virtuele integraties (ketensamenwerkingen) om daarmee kwaliteit te kunnen garanderen en transparant te kunnen zijn over herkomst. ForFarmers onderstreept dat deze integraties zich nog wel in een opstartfase bevinden. De export van Europees varkensvlees naar China zou positief beïnvloed kunnen worden door de mondiale spanningen op het gebeid van importtarieven. De varkensstapel in China daalt door de AVP uitbraken, wat eveneens kan leiden tot extra exportmogelijkheden voor West-Europees varkensvlees. Dat de AVP ook is vastgesteld in Oost-Europa bij wilde zwijnen in België, vindt ForFamers zorgelijk voor de Europese varkenssector.