Actieplan voor natuurinclusieve landbouw in Gelderland opgesteld
‘Natuurinclusieve maatregelen en kringlooplandbouw moeten geen kostenpost zijn’
De Gelderse Natuur en Milieufederatie, LTO Noord regio Oost, Collectief Rivierenland, Collectief Veluwe en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) zijn de initiatiefnemers van het actieplan dat is opgesteld voor de periode 2019 tot 2027.
Zij hebben de ambitie dat in 2022 minimaal 60% van de agrarische grondgebruikers in Gelderland actief is met onderdelen van natuurinclusieve landbouw. Ze willen hierbij werken aan het behouden, ontwikkelen en herstellen van streekeigen landschappen. Een toename van de biodiversiteit, gesloten kringlopen, het klimaat, duurzame alternatieven voor gewasbescherming en maatschappelijke waardering voor boeren maken ook onderdeel uit van het actieplan.
Beloning
„Wij vinden het essentieel dat boeren beloond worden voor hun inspanningen voor het verbeteren van de biodiversiteit en het landschap. Natuurinclusieve maatregelen en kringlooplandbouw moeten geen kostenpost zijn, maar een inkomstenbron voor onze boeren”, stelt Carla Evers, bestuurder LTO Noord regio Oost. „Het mooie van dit actieplan is dat we de boeren vragen ‘hoe kunnen we jullie helpen om natuurinclusieve landbouw toe te passen in jullie bedrijfsvoering, wat hebben jullie hierbij nodig?’. We pakken het met de boeren op en hebben oog voor de verscheidenheid binnen de agrarische sector.”
Succesfactoren
In het actieplan is een zestal succesfactoren opgenomen: ‘Met het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw willen we beheerders en eigenaren van landbouwgrond stimuleren om in hun bedrijfsvoering keuzes te maken die op bedrijfsniveau bijdragen aan het herstel van biodiversiteit en landschap. Daar moeten ondernemers dan wel toe in staat zijn. We hebben zes succesfactoren geïdentificeerd die daartoe leiden’, stellen de initiatiefnemers.
Een van de succesfactoren is de factor verdienmodellen. ‘Natuurinclusieve maatregelen en kringlooplandbouw moeten geen kostenpost zijn, maar een inkomstenbron’, vinden de initiatiefnemers. Bewustwording en onderwijs, kennis en innovatie en monitoring zijn andere succesfactoren. De wet- en regelgeving is ook meegenomen in het actieplan: ‘Obstakels in wet- en regelgeving signaleren we. Provinciale regelgeving wordt daar waar nodig aangepast om natuurinclusieve landbouw te bevorderen’, aldus de initiatiefnemers. Verbinding maken met andere projecten omtrent natuurinclusieve landbouw is tot slot ook een succesfactor.
Partners
In de uitvoering van het actieplan willen de initiatiefnemers samenwerken met boeren: ‘Zij moeten gemotiveerd raken om maatregelen op hun grond te (laten) nemen. Speciale aandacht is er voor de boeren die voorop lopen met natuurinclusieve landbouw, zodat zij verder kunnen komen’, aldus de initiatiefnemers. Daarnaast zijn erfbetreders, zoals loonwerkers en accountants, particuliere grondeigenaren en natuurterreinbeheerders, gemeenten, waterschappen, het agrarisch onderwijs en de provincie Gelderland potentiele partners.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Noord