Achterhoek gaat werken aan veiligheid buitengebied

De gemeenten Berkelland, Bronkhorst, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Doetinchem, Winterswijk en Montferland willen door middel van het keurmerk de veiligheid in het buitengebied vergroten. Dat doen zij door structureel overleg te voeren met politie, Openbaar Ministerie, waterschappen en private organisaties als LTO, jagersverenigingen en Natuurmonumenten. Alle deelnemers aan het keurmerk hebben vaste aanspreekpunten. Dat moet de communicatie tussen de partijen soepel laten verlopen. Het project wordt begeleid door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. „Het doel dat we elkaar weten te vinden en problemen bespreekbaar maken”, legde Patrick van den Brink, directeur van het CCV, uit.
Groter dan Amsterdam
De gezamenlijk aanpak van de Achterhoekse gemeenten is hard nodig, want de criminaliteit ligt constant op de loer, vertelde burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland tijdens de aftrap bij IJsboerderij ’t Dommerholt in Borculo. „Berkelland is met 284 vierkante kilometer groter dan Amsterdam. Afgelopen jaar hebben vijf hennepplantages gesloten. Criminaliteit is vaak dichtbij zonder dat je het in de gaten hebt. Zo is in augustus 2017 in het dorp waar ik woon een drugslab opgerold dat midden in het dorp was gevestigd in een oude leegstaande boerderij. De buren hadden het niet door. We willen met het keurmerk de bewoners van het buitengebied wijzen op de risico’s en signalen van mogelijke criminaliteit leren herkennen.”
„De ogen en oren van bewoners van het buitengebied zijn belang”, benadrukte ook de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends. „De provincie ondesteunt de veiligheid van het buitengebied door het voeren van keukentafelgesprekken met boeren over bewustwording van de risico's van criminaliteit en de aanpak van leegstaande agrarische gebouwen.”