Waterschap Rijn en IJssel: regen nog steeds erg welkom
Volgens het waterschap lijkt het alsof de waterstanden in beken heel hoog zijn maar zijn deze normaal voor de tijd van het jaar. Op laaggelegen plekken is de grondwatervoorraad weer zoals normaal maar het herstel van de voorraad op hoger gelegen zandgronden verloopt langzamer. Volgens het waterschap zijn daar na een bui wel hoge grondwaterstanden te zien maar is dit kortdurend. ‘Deze piekjes zakken na een paar dagen zonder regen weer naar normale dan wel lage waarden. Dit komt doordat het water even de tijd nodig heeft om de grond in te zakken’, zegt het waterschap.
Buffer
Het waterschap en grondeigenaren werken samen om het regenwater zo veel mogelijk vast te houden. Zo plaatsten grondeigenaren duikerafsluiters in de watergangen binnen hun eigendom en staan de meeste stuwen binnen het werkgebied van het waterschap hoog. Rijn en IJssel stelt dat de regen die nu valt als buffer dient voor wanneer de vraag naar water weer groter wordt, bijvoorbeeld door verdamping door gewassen en bomen en stijgende temperaturen.
Sproeiverboden
Eind februari werden alle sproeiverboden in de Achterhoek en Liemers door het waterschap opgeheven omdat het watersysteem voldoende was hersteld. Maar het waterschap kaartte hierbij wel aan dat de grondwaterstanden op de hoger gelegen zandgronden nog steeds laag zijn en dat het watersysteem kwetsbaar blijft.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel