Droogte 2018 ten koste van kringloopresultaten 2018 én 2019
Dat komt doordat de extreme droogte met felle zon de grasmat flink beschadigde. „In eerste instantie dachten we dat de grasmat zich nog wel zou herstellen”, zegt Hilhorst. „Maar in de nazomer, herfst en winter is er onvoldoende water gevallen voor volledig herstel. Een aantal percelen kampt nu met een extreme onkruiddruk. Deze percelen worden gespoten en doorgezaaid. Die extra bewerkingen en de slechte zode gaan beide ten koste van de gewasopbrengsten in 2019.”
Bodemoverschot P2O5 en N
De stikstofbenutting van de bodem kwam op KTC De Marke in 2018 uit op 54 procent. De daling van de bodembenutting resulteert in een toename van het stikstofbodemoverschot naar 159 kilo per hectare. De bemesting is door de droogte dus niet goed omgezet in gewasopbrengst. Voor fosfaat lag het benuttingspercentage op 66 procent, wat een bodemoverschot van 26 kilo fosfaat per hectare opleverde. Dit is hoger dan de doelstelling van fosfaatevenwicht. In voorgaande jaren werd het evenwicht wél gerealiseerd.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Verantwoorde Veehouderij