Bronckhorst moet loonwerkbedrijven met buitenopslag tegemoet komen
In een uitspraak over het Bronckhorster bestemmingsplan voor het landelijke gebied heeft de gemeente de buitenopslag behoorlijk aan banden gelegd. In het plan staat dat een loonwerkbedrijf een buitenopslag van maximaal 100 m2 tot twee meter hoog mag hebben. En als het bedrijf apart een vergunning aanvraagt zou dat maximaal 200 m2 en vier meter hoog mogen zijn. Maar dat is voor veel bedrijven veel te weinig. Die hebben nu al soms tien keer zoveel buitenopslag en stalling.
De Raad stelt in de uitspraak vast dat de gemeente Bronckhorst intussen ook is gaan twijfelen over de strenge opslagregels. Zij is bezig met opstellen van nieuw beleid voor alle loonwerkbedrijven in de gemeente. De Raad van State schrapt om die reden de beperkingen voor de buitenopslagen en stallingen in afwachting van een nieuwe, beter op bestaande loonwerkbedrijven toegespitste regeling. Daarvoor krijgt de gemeente 26 weken de tijd. Daarna doet de Raad of einduitspraak of er komt een tweede zitting als de loonwerkbedrijven nog steeds niet tevreden zijn met de nieuwe regeling.
Uitbreiden
Overigens verwierp de Raad wel de bezwaren van de loonwerkbedrijven tegen de beperkte uitbreidingsmogelijkheden van hun gebouwen. Volgens de Raad moeten de bedrijven uit de voeten kunnen met de toegewezen aantallen vierkante meters. Bovendien biedt het bestemmingsplan nog de mogelijkheid om de bebouwing zonder meer met tien procent uit te breiden. Dat moet voldoende zijn, zo blijkt uit de uitspraak. Alleen op het gebied van de buitenopslag zal er wel wat moeten veranderen. Overigens doet de Raad nog geen uitspraak over het beroep van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). Die zaak is afgesplitst en daar zal later alsnog een aparte uitspraak en mogelijk ook nog een tweede zitting komen.
GNMF
De GNMF richtte zijn pijlen vooral op de toegestane omvang en hoogte van agrarische bedrijfsbebouwing. De milieuorganisatie vreest een onherstelbare aantasting van het Nationaal Landschap De Graafschap als akkerbouwers en veehouders tot twaalf in plaats van tien meter hoog mogen bouwen. Het nieuwe bestemmingsplan voor het landelijke gebied maakt overal agrarische bebouwing tot twaalf meter hoog mogelijk, met eventueel een toeslag van tien procent. GNMF vindt dat de gemeente Bronckhorst te makkelijk en zonder enige onderbouwing overal twaalf tot maximaal 13,2 meter hoge stallen en loodsen toestaat.
Wordt vervolgd.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief