Koninklijke onderscheiding Henk Veltkamp

Voor de Markelose varkenshouders stond het regelen van zaken zowel in het Provinciehuis in Zwolle maar ook bij boeren thuis altijd voorop. „Als een boer belt, en dat gebeurt vaak, dan ga ik er zo snel mogelijk heen om te proberen zijn probleem op te lossen. Als dat lukt is het een geweldig gevoel,” zo zei hij in een eerder afscheidsinterview in Vee & Gewas.
Belangenbehartiging voor Overijsselse boeren
Het einde van het Statenlidmaatschap betekent ook het einde van zo’n 40 jaar belangenbehartiging voor Overijsselse boeren. Al in 1980 werd Veltkamp bestuurslid van de toenmalige OLM (Overijsselse Landbouw Maatschappij) om daar vele jaren later in 2012 bij opvolger LTO Noord een punt achter te zetten. En daarvoor zette hij zich in 1973 als leerling op de MAS al in om aandacht te vragen bij boeren voor agrarische cursussen.
Zijn politieke keuze voor de VVD lag voor de hand. Zijn vader, drie jaar geleden overleden, was zowel raadslid als wethouder voor die partij in Markelo. „Nooit spijt gehad. Alleen toen toenmalig VVD-landbouwminister Jozias van Aartsen mij gewoon negeerde op een bijeenkomst was ik zo woedend dat ik wilde opzeggen. Ach, zei mijn vader ’s avonds, politici komen maar gaan ook vanzelf weer weg. Dus ben ik lid gebleven.”
Kalverfraude
De goedlachse Markeloër was niet vaak boos, maar er zijn uitzonderingen. „Toen LTO-voorzitter Calon in het voorjaar van 2018 zei dat ze bij die zogenaamde kalverfraude deze leden wilden royeren was ik echt heel boos. Ik was en ben heel loyaal aan LTO, die doen geweldig werk lokaal, provinciaal, landelijk en in Brussel, maar dat heeft mij diep geraakt. Dat gold ook voor FrieslandCampina en de Rabobank die ongeveer hetzelfde zeiden. Echte rommelaars en fraudeurs moet je aanpakken, absoluut, maar je mag nooit een hele sector over een kam scheren.”
Op zijn twaalf jaar in Zwolle kijkt hij tevreden terug. „Al is het nu veel formeler en meer procedures. Voordat je een motie kunt indienen moet je formulieren invullen. En ik ben niet zo’n goede boekhouder, ik ben van het doen. Ik heb een gigantische achterban en die weet mij te vinden over zaken als subsidies, vergunningen, ruilverkavelingen en bedrijfsverplaatsingen. Na zo’n telefoontje ga ik altijd snel langs. Ooit belde een boer, die werd bedreigd met een dwangsom van 10.000 euro door zo’n natuurclub omdat hij geen Nb-vergunning had. Dat hebben we samen opgelost, die dwangsom ging van tafel. Dat geeft een enorme voldoening.”
Nieuwe Statenleden
Woensdagmiddag nam de provincie Overijssel in een speciale Statenvergadering afscheid van 23 vertrekkende Statenleden, bijna de helft van de 47 leden. Donderdag 28 maart werden de nieuwe Statenleden geïnstalleerd, waarin de Wijhese boerin Karin van der Toorn die dankzij voorkeursstemmen van plek nummer 14 naar de derde plek op de CDA-lijst steeg. Veehouder Henk de Lange uit Nederland (Steenwijkerland) haalde het niet met zijn elfde plek op de CDA-lijst.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ellen Meinen