Deventer varkens moeten Japanse duizendknoop gaan verwerken
Net als tal van andere gemeenten in Nederland kampt ook de gemeente Deventer op tal van plaatsen met de Japanse duizendknoop. Deze is ooit als sierplant naar Nederland gekomen. Nu woekert deze plant volop in het land in bermen, bossen en langs de waterkant.
Het zijn met name de wortels die voor overlast zorgen. Die groeien zo snel en zijn zo sterk, dat ze dwars door dijken, rioleringen, wegen en fundering heen gaan en op deze wijze veel schade kunnen aanrichten. Het onkruid is zo ongeveer staatsvijand nummer 1 in veel Nederlandse gemeenten. In Arnhem heeft het de bepaald niet liefkozend bedoelde bijnaam 'de sloper' gekregen.
Varkensvoer
De gemeente Deventer gaat de Japanse duizendknoop nu zeer gericht bestrijden. Ze wil echter geen chemische bestrijding op basis van een glyfosaat toepassen. Het onkruid wordt afgemaaid. Het maaisel moet echter zeer goed worden afgevoerd. Reden is dat deze plant zich heel snel voortplant en met haar zeer diepe wortels zeer moeilijk is te bestrijden.
Voor de gemeenteraad reden het college van Burgemeester en Wethouders via een motie op te dragen om de mogelijkheid te onderzoeken of de gerooide plantenrestanten van de Japanse duizendknoop gevoerd kunnen worden aan de varkens van een plaatselijke varkenshouder. Dat gaat dus nu daadwerkelijke gebeuren. Wie deze varkenshouder wordt is nog niet bekend.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: gemeente Deventer, De Stentor