Achterhoekse Jerseyboerin zoekt ‘ossenoppassers’
‘Ruesink uitte haar frustratie dat ze onder andere haar Jersey-stierkalfjes niet kwijt kon aan de reguliere kalvermesters’, zo meldt de initiatiefneemster. ‘De man als bijproduct van de melk wordt niet altijd als waardevol beschouwd.’ Toen Ruesink uit eten ging in het restaurant van Nel Schellekens kwam ze in contact met de kok die ambassadeur is van de verspillingsvrije gastronomie.
Van Biest tot Biefstuk
Samen kwamen de vrouwen tot het besluit om het probleem op te lossen door ongewenste stiertjes als ossen een mooie bestemming te geven. Een unieke samenwerking: Van Biest tot Biefstuk. Volgens Ruesink is het vlees van de os erg smaakvol. ‘Al eeuwenlang is bekend dat ossenvlees heel mals en beter doorregen is waardoor er een behoorlijke ‘zoals vroeger’ smaak aan, anders zit dan veel regulier rundvlees. Het gevolg van een goed, zinvol leven in de allerbeste omstandigheden grazend op goede grond.’
Oppas
Ruesink kwam met het idee om de ossen te houden als landschapverfraaiers en landschapsverzorgers. Daarnaast ziet ze ook een rol voor het dier als verbinding tussen boer en burger. De boerin uit Aalten is daarom op zoek naar ossen-oppassers in de Achterhoek. ‘Dit zijn veelal mensen die met pensioen zijn en er aardigheid in hebben om een oogje op de ossen te houden. De ossenoppassers zijn de helpers om de ossen te controleren en te verzorgen gedurende het beweidingsseizoen.’
Maar er moet ook een locatie gevonden worden. ‘Mensen op het Achterhoekse platteland die 1 tot 2 hectare te begrazen grond bezitten en daar momenteel niets mee doen maar er wel een bestemming aan zouden willen geven. Een hectare is een mooi perceel voor een koppel van twee ossen.’ Als vergoeding krijgen de oppassers en grondeigenaren een ossenvleespakket.
Ossenoogstdag
Het Achterhoekse Ossenoogstfeest op 7 april is de happening waarbij op de boerderij de introductie gevierd wordt met een feestelijk programma, met een ossenproeverij, een melkmasterclass en een presentatie van het ossenoppasplan.
Er is zijn een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u hierbij zijn neem contact op met Suzanne Ruesink, tel: 06-28186905 of stuur een mailtje naar info@nelschellekens.nl