LTO niet te spreken over undercoveractie Animal Rights
„Wij streven er altijd naar om transparant te werken. Dat is hier absoluut niet het geval”, zegt Thus. De beelden werden gemaakt door iemand van Animal Rights die undercover ging bij het bedrijf in De Krim in 2018. „De manier van werken die zichtbaar is op de beelden, is niet de manier van werken waar wij voor staan”, stelt de voorzitter. Er is onder andere te zien dat kalveren aan hun staart worden getrokken. „Maar hierbij moet de kanttekening geplaatst worden dat we niet weten hoe de beelden tot stand zijn gekomen.”
Statement
Thus verwijst in zijn reactie naar het statement dat Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) op hun site plaatste naar aanleiding van de beelden van Animal Rights. In dit statement geeft SBK onder andere uitleg over de het bloedtappen bij kalveren. Daarbij stelt SBK het volgende. ‘Bij de behandeling van kalveren dient stress en discomfort zo veel mogelijk vermeden te worden. Aan een staart trekken voldoet niet aan deze standaard. SBK keurt deze handeling af’.
Onjuist
In het bericht dat Animal Rights op hun website plaatste naar aanleiding van de videobeelden, stellen zij onder andere dat ‘kalveren nog altijd worden gevoed met (kunst)melk aangevuld met wat ruwvoer zoals snijmaïs’. SBK spreekt dit argument in hun statement tegen: ‘Animal Rights geeft aan dat kalveren nog altijd gevoed worden met (kunst)melk aangevuld met wat ruwvoer zoals snijmaïs. Dat is onjuist. Het huidige menu bestaat uit veel ruwvoer dat zo is samengesteld dat de behoeften van een kalf volledig worden vervuld. Een gemiddeld kalf krijgt ongeveer 275 kilo kalvermelk, 275 kilo ruwvoer en 30 kilo stro’, aldus SBK.
Onderzoek RTL Nieuws
Ook de link die Animal Rights in hun artikel legt met het onderzoek van RTL nieuws waarbij ingegaan werd op kalversterfte op melkveehouderijen (sterfte voor de geboorte en in de eerste 14 levensdagen van een kalf) is volgens SBK incorrect. ‘Animal Rights schrijft de sterfte onterecht toe aan de kalversector. Het gaat namelijk om sterfte van kalveren in de levensfase die voorafgaat aan het tijdstip dat zij in de kalversector zouden arriveren’.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel