‘Gebruik quads bij muskusrattenbestrijding moet geen overlast voor boer veroorzaken’
„Hierbij houden wij rekening met het vee in het land en de staat van het gewas. We doen er alles aan om geen overlast te veroorzaken”, aldus het waterschap. „De praktijk is dat onder normale omstandigheden het gebruik van de quad in het groeiseizoen niet belemmerend werkt voor het goed afmaaien van het gras. Na het maaien kun je niet zien dat er een quad heeft gereden.”
Fysiek zwaar beroep
Volgens het waterschap zal het gebruik van de quad de komende jaren alleen maar toenemen. Redenen hiervoor zijn dat de quad de arbeidsomstandigheden verlicht en muskusrattenbestrijders kunnen zo sneller en gemakkelijker sloten controleren op muskusratholen en hun vangmiddelen controleren.
Teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos beaamt dit: „Er moet soms erg veel vangmateriaal worden geplaatst en gecontroleerd. Dat gaat rijdend sneller dan lopend, omdat de muskusrattenvangers anders al dat vangmateriaal lopend in hun rugzak of in de hand mee moeten nemen.” Het waterschap beschikt momenteel over vijftien quads.
Landbouwgewassen
Het waterschap vangt muskusratten omdat ze gangenstelsels en holen graven in dijken en oevers. Hierdoor verzwakken de dijken en oevers en kunnen ze (deels) instorten. Muskusratten veroorzaken overlast voor boeren. Het gegraaf van muskusratten kan ertoe leiden dat landbouwmachines die langs de watergangen rijden verzakken. Het gegraaf ook vormt ook een risico voor het vee omdat zij in de gangen en holen kunnen stappen. Daarnaast vreten muskusratten landbouwgewassen aan.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Waterschap Drents Overijsselse Delta