Visie boeren Oost Gelre opgenomen in Agrarische Agenda Oost Gelre
Aanleiding voor het opstellen van de agenda was dat de gemeente in 2018 de situatie van de agrarische sector in de gemeente wilde onderzoeken. Hiervoor werden er keukentafelgesprekken georganiseerd waaraan ruim 200 boeren deelnamen.
Na afloop van de gesprekken, vulden de boeren twee anonieme vragenlijsten in. De lijsten bevatten onder andere vragen over het bedrijf, kansen/uitdagingen en de rol van de gemeente. Stimuland bracht de uitkomsten van deze vragenlijsten in kaart. In het najaar van 2018 werd er een avond georganiseerd om na te denken over de inhoud van de Agrarische Agenda en is er op basis hiervan een conceptagenda gemaakt. Het concept is besproken met een kleinere groep boeren uit de gemeente. In maart dit jaar werd de Agrarische Agenda door boeren aangeboden aan de gemeente.
Profilering boer
De thema’s die in de agenda aan bod komen, zijn ‘De boer als voedselproducent’, ‘Duurzaamheid en milieu’, ‘Sociale ontmoeting’ , ‘Vernieuwing’ en ‘Landschap en recreatie’. Per thema is de huidige situatie geschetst en de toekomst die boeren voor ogen hebben. Daarnaast worden de kansen die boeren zien beschreven.
Deze kansen liggen volgens boeren in Oost Gelre onder andere op het gebied van de profilering van de boer. ‘Er vindt meer positieve berichtgeving over de agrarische sector (in Oost Gelre) plaats richting de ‘burger’. Er is wederzijds respect tussen boer en burger en begrip voor (en door) de agrarische sector’, staat in de agenda.
Duurzame energie
De opwekking van duurzame energie komt ook aan bod in de agenda. De opwekking van duurzame energie moet een grotere rol krijgen binnen de gemeente, vinden de boeren. Ook moet er meer gedaan worden aan de sloop van oude gebouwen en het herbestemmen VAB’s, bijvoorbeeld in de vorm van asbestsubsidie.
Contact tussen gemeente en boeren
Boeren zien nog verbeterpunten wat betreft het contact met gemeente Oost Gelre. ‘Vooral tussen beleidsmedewerkers en de boeren wordt een kloof gevoeld. Ook heerst het gevoel dat de niet-boer beslist over de boer en dat beleidsmedewerkers soms eigen invulling geven aan beleid’, staat in de agenda te lezen. Voor de toekomst zien boeren graag dat er een werkgroep (of klankbordgroep) wordt gevormd, bestaande uit boeren en beleidsmedewerkers. Ook willen de boeren graag één vast aanspreekpunt binnen de gemeente. Deze persoon moet afkomstig zijn uit de agrarische sector.
De klankbordgroep is inmiddels opgezet. Boeren in Oost Gelre die graag willen meedenken, kunnen contact opnemen met Mirjam Arends, via marends@stimuland.nl.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Gemeente Oost Gelre